Duitsland bereid wapens te sturen aan Koerden in Irak

Een Koerdische strijder houdt de wacht op het front tegen de Islamitische Staat, op 20 kilometer van Mosul.
Een Koerdische strijder houdt de wacht op het front tegen de Islamitische Staat, op 20 kilometer van Mosul. Foto AFP/Ahmad al-Rubaye

Duitsland overweegt wapens te sturen aan Koerdische veiligheidstroepen in Irak in de strijd tegen de Islamitische Staat. Minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken wil de militaire steun aan Koerden afstemmen met Frankrijk, Groot-Brittannië en andere Europese landen, meldt persbureau AP.

De aankondiging volgt op grote druk uit binnen- en buitenland om meer te doen dan alleen humanitaire assistentie verlenen. Koerden zijn een belangrijke bondgenoot gebleken in pogingen de opmars van de extremistische sunnitische groepering in Noord-Irak te stoppen. Steinmeier zegt tot de maatregel te hebben besloten, omdat een ineenstorting van de Koerdische strijdkrachten een grotere ramp in Irak zou veroorzaken, één die directe gevolgen kan hebben voor Europa.

Eind vorige week begon Duitsland met het sturen van militaire hulpgoederen naar de Koerden. Het ging toen nog om ‘niet-dodelijk materieel’, zoals medicijnen en dekens. De pacifistische basisregel van het Duitse exportbeleid, dat Duitsland geen wapens levert aan crisisgebieden, werd net niet opzij geschoven, schreef correspondent Frank Vermeulen gisteren in NRC Handelsblad (€).

Het besluit om toch wapens te sturen betekent een breuk met de Duitse basisregel. Die omwenteling tekende zich vorige week al af. Vermeulen:

Minister Sigmar Gabriel, partijleider van de sociaal-democratische SPD en vicebondskanselier, gaat over exportvergunningen voor wapens. Vorige week begon hij, na een gesprek met Duitse yezidi’s, te praten over Duits ingrijpen. Op dat moment was het standpunt van de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel (CDU) nog klassiek: geen Duitse wapens naar conflictgebieden. Von der Leyen kwam vervolgens met de mededeling dat het kabinet inmiddels “geestelijke ruimte” had gemaakt voor de gedachte dat Duitsland wel degelijk bijspringt als er bijvoorbeeld sprake is van genocide en geen enkel ander land te hulp komt. In dit geval was dat niet aan de orde want de VS namen hun verantwoordelijkheid, aldus Von der Leyen.

Frankrijk begon vorige week al met wapenleveranties aan de Koerdische peshmerga’s. De Franse regering liet vandaag weten dat er een nieuwe lading humanitaire hulp wordt klaargemaakt voor Irak.

    • Laura Klompenhouwer