Door Jeroen kan ik nu lachen om mijn fouten

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor roeier Vincent Muda (26) is dat zijn coach Jeroen Spaans (41).

‘Voordat Jeroen Spaans mijn coach werd, draaide álles in mijn leven om roeien. Hij liet me een breder plaatje zien. Dat je het allemaal niet té serieus moet nemen en dat een nuchtere blik je uiteindelijk meer oplevert. Als ik tijdens een training een ‘snoek’ sloeg, een mishaal, dan werd ik vroeger pissig en gedemotiveerd. ‘Je moet kunnen lachen om je fouten’, zei Jeroen dan. Nu kan ik dat en het werkt.

„Natuurlijk wil ik nog steeds de beste zijn, maar Jeroen liet me inzien dat je soms beter wordt als je niet alleen maar gericht bent op het roeien. Hij leerde me dat je na een slechte training niet chagrijnig naar je studie moet gaan, want dan haal je ook nog eens een slecht cijfer.

„Hij houdt me scherp door te benadrukken dat afleiding belangrijk is. Soms moet je even niet roeien, maar leuke dingen doen met vrienden of je vriendin. Juist door die afleiding word je beter als je wel weer roeit.

„Die theorie van hem werd bewezen door onze resultaten – ik roei samen met mijn tweelingbroer Tycho. Het eerste jaar onder leiding van Jeroen werden we vierde op de WK, het tweede jaar derde, het derde jaar tweede en het vierde jaar wonnen we goud.

„We kregen een andere coach toen we naar de volwassenen overstapten, maar toen die coach vorig jaar terugkeerde naar zijn thuisland Denemarken hebben mijn tweelingbroer en ik meteen gevraagd of Jeroen ons weer wil coachen voor de WK volgende week en voor onze uiteindelijke droom: goud op de Olympische Spelen in 2016.

„Inmiddels zijn we ook heel goede vrienden. Als er iets speelt in mijn leven of het gaat even niet zo lekker dan kunnen we daar makkelijk over praten. Hij kent me goed en weet wat ik nodig heb en wat niet.

„Van nature geef ik 100 procent. Tegen mij hoef je niet te zeggen dat ik harder moeten trainen of beter mijn best moet doen, want dat doe ik toch wel.”

    • Adinda Akkermans