Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Aantal studenten op university colleges verdubbeld

De university college wordt steeds populairder onder studenten, concludeert de Volkskrant. In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal studenten naar drieduizend.

University colleges, zijn onderwijsinstellingen naar Anglo-Saksisch model en gelieerd aan bestaande universiteiten. Zij bieden excellente studenten op een eigen campus een brede bachelor-opleiding aan. Inclusief eigen slaapvertrekken, bijvoorbeeld in het bibliotheekgebouw. Het onderwijs is intensief en in kleine groepen, waardoor uitval verminderd wordt.

De eerste Nederlandse university college werd in 1997 door Universiteit Utrecht geopend op het terrein van de oude Kromhoutkazerne. Inmiddels zijn er ook instellingen in Middelburg, Rotterdam en Groningen.

Hoewel de opleidingen al snel twee keer zo duur zijn als het wettelijke collegegeld van 1.906 euro, blijven ze studenten aantrekken. Critici vrezen dat university colleges daardoor te elitair worden. Maar volgens universiteitskoepel VSNU is de groei van deze onderwijsinstellingen juist goed: ‘Universiteiten moeten zich profileren, ook op excellentie’.

Nalatige corporaties krijgen bouwverbod

Vier woningcorporaties hebben een bouwverbod opgelegd gekregen van het CFV, meldt het FD vanochtend. De toezichthouder op de sociale huisvesting is heeft - ondanks veelvuldige waarschuwingen - nog geen informatie over hun inkomsten en uitgaven gekregen.

Het bouwverbod houdt in dat de vier bedrijven voorlopig geen toestemming krijgen van het CFV om investeringen te doen in nieuwe projecten. Lopende zaken mogen afgerond worden door deze corporaties, die vaak al heel veel projecten hebben lopen of grote schulden hebben.

Volgens de toezichthouder zijn de corporaties een risico voor de woningmarkt. Het CFV heeft weinig zin om bij te springen als zij in de problemen komen, zoals het al eerder deed met Vestia en WSG. En daarom treedt de toezichthouder zo streng op, schrijft de financiële krant. Het heeft geen geduld meer voor nalatigheid.

Zon schijnt weer voor fabrikanten zonnepanelen

Fabrikanten van zonnepanelen zien het weer wat zonniger in, kopt de Telegraaf. Na jaren van overschot is er nu eindelijk een tekort aan hun producten.

Maar dat betekent niet dat zonnepanelen weer onwijs in prijs gaan stijgen, schrijft de krant. Door de overcapaciteit die heerste sinds 2006 zijn de energieopwekkers en de electriciteit concurrerender geworden. Al koste dit ondertussen wel veel bedrijven de kop.

Wie wel de afgelopen jaren profiteerde waren het Chinese Yingli Green Energy Holdings en het Amerikaanse Trina Solar. Die zagen hun marktwaarde sterk stijgen en hun positie verstevigen. Maar volgens de Telegraaf zijn er alweer kapers op de kust die gaan verdienen aan het nieuwe tekort aan zonnepanelen, zoals Canadian Solar die een gigantische installatie bouwt in China.

    • Hans Klis