De kweekvijver van Juve ligt in Den Bosch

FC Den Bosch herbergt nu drie spelers uit Turijn

En weer was er opmerkelijk transfernieuws uit Den Bosch. De plaatselijk eerste divisieclub maakte gisteren de komst van Elvis Kabashi bekend, de derde speler die dit seizoen op huurbasis van Juventus overkomt. Een paar dagen eerder deed Edoardo Ceria, een van die andere huurlingen uit Italië, al van zich spreken door in het met 2-0 gewonnen duel tegen VVV beide treffers voor zijn rekening te nemen.

De opmerkelijke samenwerking tussen beide clubs kwam tot stand dankzij FC Den Bosch-voorzitter Maarten de Gruyter, die persoonlijke contacten op bestuurlijk niveau binnen Juventus heeft. Die sprak hij een jaar geleden aan nadat hij voorzitter van Den Bosch werd, waar hij door financiële problemen creatief te werk moest gaan. Samen met technisch directeur Fred van der Hoorn ging hij bij Juventus kijken, in eerste instantie gewoon uit nieuwsgierigheid. De twee spraken er met verschillende mensen binnen de Italiaanse club en bezochten ook enkele jeugdwedstrijden. De nadere kennismaking beviel goed, en hierna behielden ze contact met hun collega’s uit Turijn. Tijdens dit voorjaar kwam een delegatie van Juventus ook naar Den Bosch. Daar werd voor het eerst over een samenwerking gesproken, vertelt De Gruyter. „Ze kwamen toen om de stad, het stadion en de faciliteiten te bekijken. We hebben ze een hele presentatie gegeven, en dat sprak ze allemaal aan. Hierna zijn we nog een paar keer naar Italië geweest, onder meer op een jeugdtoernooi in Rimini.”

Opleidingsland

Op dat moment werd het idee om spelers van Juventus te huren concreet. Ook voor de Italiaanse club zaten daar namelijk voordelen aan vast. Voor talenten die uit het hoogste jeugdelftal (Primavera) komen, is de stap naar het eerste elftal dikwijls te groot. Tweede elftallen zijn er niet in Italië, en uitlenen is dan ook een veelgebruikte mogelijkheid. Het Nederlandse voetbal heeft als opleidingsland een positieve uitstraling en volgens De Gruyter ziet Juventus talenten momenteel liever in Europa aan het werk dan in de Serie B, het tweede niveau in Italië. „De faciliteiten bij Den Bosch – en de eerste divisie in het algemeen – zijn beter dan in de Serie B. En Juventus ziet ook dat jonge spelers hier een kans krijgen. In de Serie B zetten clubs toch eerder oude spelers in het elftal.”

Eerder in de zomer werd er een akkoord bereikt over het huren van centrumverdediger Filippo Penna en aanvaller Ceria. Gisteren kwam daar dus Kabashi bij. Den Bosch betaalt een deel van hun salaris. Een deel neemt Juventus voor zijn rekening en de drie jongens zijn bereid om in te leveren. Technisch directeur Fred van der Hoorn vertelt dat de Bosschenaren een vrije hand hadden in hun keuze voor de spelers. „We hebben eerst gekeken wat we nodig hadden in het team, en toen zijn we gaan kijken bij Juventus. Vanuit Italië worden we niet verplicht om die jongens op te stellen, maar hoe meer ze spelen, hoe beter voor iedereen.”

Meer spelers

Als het goed uitpakt kan Den Bosch in de toekomst wellicht meer spelers op huurbasis krijgen. En misschien dat dan op meer terreinen kan worden samengewerkt. De Gruyter: „We moeten eerst kijken of de samenwerking op sportief gebied bevalt. Misschien dat we dan in de toekomst ook eens op marketing of commercieel gebied wat van hun kunnen gaan leren.”

Een andere Nederlandse club die dat op dat gebied al doet is PEC Zwolle. De eredivisionist sloot een aantal jaar geleden een associatie met Real Madrid af. Ook in dit geval kwam de samenwerking tot stand dankzij een persoonlijke relatie van de voorzitter van de club. Adriaan Visser kwam enkele jaren geleden eigenlijk per toeval in contact met de grootste baas van Madrid. „In die periode had ik een Franse collega die familie was van Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid. Mijn collega vroeg of hij mij in contact moest brengen met Pérez.”

Zo geschiedde. Samen vlogen ze naar Madrid, waar ze inderdaad werden ontvangen door Pérez. Na de ontmoeting volgde er nog meerdere bezoeken, waarbij ook andere medewerkers van Zwolle meegingen die onder meer naar de commerciële kant keken. Visser erkent dat de samenwerking niet grootschalig is. Toch ziet hij voordelen. „De band met Madrid zorgt voor een andere manier van denken. Het was wel een beetje een katalysator om internationaal meer te gaan doen.” Naast Zwolle heeft ook Den Bosch dat gedaan. De clubs werken inmiddels ook samen met respectievelijk Werder Bremen (Duitsland) en Vasalunds IF (Zweden).

Voor Den Bosch speelt de financieel precaire situatie een rol. De Gruyter: „Je wordt inventiever. Vandaar dat we die samenwerkingen zijn aangegaan. En dat is ook heel goed voor onze uitstraling.” Van der Hoorn: „Het etiket Juventus is toch heel mooi. Dat straalt ook op ons af.”

    • Arthur Renard