In beeld

‘De bergen in gaan’ - de Koerden die tegen Islamitische Staat vechten

Het is een gezegde in het Koerdische deel van Turkije: 'de bergen in gaan'. Een eufemisme voor een jongen of meisje die besluit om zich aan te sluiten bij de guerilla's van de PKK. Voorheen werden Koerdische strijders beschouwd als terroristen, maar door de snelle opmars van Islamitische Staat zijn ze door hun strijd in het noorden van Irak plotseling helden. Zowel de peshmerga's - de traditionele strijders in Iraaks Koerdistan - als de guerrilla's van de PKK kunnen rekenen op steun vanuit het westen. Over een oplossing voor de Koerdische Kwestie (een volk van 35 miljoen mensen zonder eigen land, verspreid over Irak, Syrië en Turkije) wordt vooralsnog niet gesproken. Lees vandaag in NRC Handelsblad: 'Eerst terroristen, nu helden'.
Naast munitie kregen de Koerdische strijders ook Amerikaanse steun vanuit de lucht. Van een nieuwe militaire missie van de VS in Irak is vooralsnog geen sprake.
Reuters/Youssef Boudlal
De peshmerga's hebben een cruciale rol gespeeld in de ontsnapping van een grote groep yezidi's die vastzaten op een berg en waren omsingeld door strijders van IS.
Reuters/Youssef Boudlal
Op een wapenmarkt in Erbil inspecteert een peshmerga een machinegeweer. De VS hebben in de afgelopen weken wapens en munitie geleverd aan de Koerden als steun tegen IS.
Foto AFP/Safin Hamid
De dam nabij Mosul wordt nauwlettend in de gaten gehouden door peshmerga's. De stuwdam in de Tigris werd met Amerikaanse luchtsteun heroverd op IS.
Reuters/Stringer
Een strijder van de peshmerga's bespeelt een instrument bij een wachtpost in de buurt van Khazer.
AFP/Safin Hamed
Strijders op wacht bij een checkpoint ten westen van Erbil, in het semi-autonome Iraaks Koerdistan.
AFP/Safin Hamed
Vrouwelijke leden van de Koerdische beweging nabij Makhmur. Zowel bij de peshmerga's als de PKK mogen vrouwen lid zijn.
AFP/Safin Hamed
Peshmerga's staan op wacht bij de grens van de provincie Nineveh.
Reuters/Stringer
Een peshmerga-strijder poseert in een tent bij Khazer. Het woord peshmerga betekent 'zij die tegenover de dood staan'.
AFP/Safin Hamed
Een Koerdische strijder houdt posities van IS in de gaten nabij Mosul. De stad viel eerder dit jaar in handen van de extremistische beweging.
Reuters/Youssef Boudlal
Voormalige strijders van de peshmerga sluiten zich weer aan bij Koerdische strijders om tegen IS te vechten.
EPA/Mohammed Jalil
Een auto met Koerdische strijders rijdt naar de dam bij Mosul. Het strategische gelegen bouwwerk was doelwit van strijders van Islamitische Staat.
AP/Khalid Mohammed
Peshmerga's nemens positie in Khazer, veertig kilometer ten westen van Erbil.
AFP/Sahin Hamed