De aantrekkingskracht van voetbal

None

Volgens statistici is voetbal de sport waarbij toeval de grootste rol speelt, in tegenstelling tot tennis, waarbij de beste vrijwel altijd wint. Bot gezegd is het 's werelds meest omslachtige manier om een muntje op te gooien. Soccer Physics, van de Finse maker Otto Ojala, toont deze ongemakkelijke waarheid op absurdistische wijze. Jij en je tegenstander hebben ieder één knop op de iPhone, die een duo houterige voetballers laat springen en uithalen. Scoor je als eerste vijf keer, dan win je, en voor de variatie speel je af en toe met een rugbybal of strandbal, op gladde ondergrond of zonder hoofden (echt!). Omdat je amper controle hebt buitelen de sporters al snel over elkaar heen, het doel in, of daar overheen. Dat is hilarisch en verslavend, maar het laat ook oprecht de aantrekkingskracht van voetbal zien. Ook hier kan te midden van het gemodder vanuit een stomtoevallige omhaal plotsklaps een onvergetelijk doelpunt ontstaan.

    • Niels `t Hooft