Nigeria offert zijn soldaten moedwillig op

Een groep van zeker veertig Nigeriaanse militairen in het noordoosten van het land weigert nog langer te vechten tegen de terreurgroep Boko Haram. De soldaten gaan het gevecht niet uit de weg uit lafheid, maar omdat ze van de legerleiding geen goede uitrusting krijgen om het op te nemen tegen de extremistische islamitische strijders.

Een van de soldaten heeft dat gezegd tegen de Britse nieuwszender BBC. In drie noordoostelijke deelstaten van Nigeria is sinds vorig jaar mei de noodtoestand van kracht, maar dit jaar is het aantal aanslagen en ontvoeringen door Boko Haram tot recordhoogte gestegen. Duizenden mensen hebben het leven verloren.

Militairen klagen al langer dat ze goede wapens en ander materieel ontberen om Boko Haram te kunnen verslaan. Dat ligt niet zozeer aan het gebrek aan financiële middelen voor het leger, maar vooral aan de enorme corruptie in het land. Een groot deel van Nigeria’s oliegelden verdwijnt in de zakken van de politieke elite.

Een van de protesterende soldaten zei tegen de BBC dat soldaten „als kippen worden afgeslacht” en dat de commandanten hun soldaten „opofferen”. „Ik ben in het leger gegaan om mijn land te verdedigen, maar je kunt je land niet verdedigen als je niet goed wordt uigerust” , zei hij.