Beroemde rood-groene ‘Loeb Classical Library’ gaat in september digitaal

Titels uit de 'Loeb Classical Library' van Harvard University Press.
Titels uit de 'Loeb Classical Library' van Harvard University Press. Screenshot YouTube

De beroemde Loeb Classical Library, de door Harvard University Press tweetalig uitgegeven bibliotheek van Griekse en Latijnse literatuur, gaat in september digitaal. Dat meldt Harvard Magazine.

Het digitaliseren van de bibliotheek, die een eeuw na haar ontstaan met werken van Plutarchus, Ovidius en Cicero meer dan 500 titels herbergt, heeft vijf jaar geduurd.

De digitale tekst behoudt dezelfde opmaak als de papieren versie. Sla je een deel uit de rood-groene Loeb Classical Library open dan vind je op de linker pagina de oorspronkelijke Griekse of Latijnse tekst. Op de rechter pagina staat de Engelse vertaling.


Gaat de digitale bibliotheek de fysieke bibliotheek vervangen? De Britse schrijver en historicus Tom Holland laat doorschemeren dat het onbedoeld zou kunnen gebeuren. Hij is enthousiast over het project en zegt tegen Harvard Magazine dat hij de gedigitaliseerde Loeb-bibliotheek bij het schrijven van zijn nieuwe boek verkiest boven de fysieke boeken.

Redacteuren van de bibliotheek zeggen zich echter geen zorgen te maken: de papieren biblitheek zal met de digitale versie mee ontwikkelen. “Het reviseren gaat in tandem. Krijgen mensen niet het idee dat ze de nieuwste versie alleen online vinden”, zegt een redacteur.

Het digitaliseringsproject heeft 1 miljoen dollar gekost, omgerekend zon 750.000 euro.

    • Roderick Nieuwenhuis