‘Bank of America gaat recordboete van 16,5 miljard dollar betalen’

Foto Reuters/Shannon Stapleton

Bank of America is van plan om een megaschikking te treffen van 16,5 miljard dollar (13 miljard euro) met het Openbaar Ministerie in de VS. De bank wil daarmee een onderzoek naar het aansmeren van rommelhypotheken in de periode voor de financiële crisis beëindigen.

Dat meldt een bron aan Reuters:

Twitter avatar ReutersBiz Reuters Business Bank of Ameria expected to pay $16.5 billion to U.S. over mortgage bonds, according to source: http://t.co/Gpy8nhTaLT http://t.co/ADpq9TAZVr

De laatste details van de deal worden op dit moment samen met de verantwoordelijk officier van justitie uitgewerkt. Naar verwachting zal dan morgen een definitieve deal naar buiten komen. Mocht Bank of America dan inderdaad voor 16,5 miljard schikken, is dat een record.

Deel van boete naar huiseigenaren

Bank of America stond onder verdenking omdat de bank in de periode voor de financiële crisis onder valse voorwendselen rommelhypotheken aansmeerde aan mensen die een dergelijke lening niet konden permitteren. De hypotheken werden vervolgens gebundeld doorverkocht aan verzekeraars, pensioenfondsen of andere banken. Toen bleek dat veel huiseigenaren niet in staat waren om hun leningen af te betalen, luidde dat de kredietcrisis in.

De bedoeling is dat Bank of America ongeveer 9 miljard dollar in cash gaat betalen; de rest van het bedrag gaat naar huiseigenaren die op dit moment problemen hebben met het aflossen van hun hypotheken.

    • Philippus Zandstra