Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arrestaties bij Gaza-demonstratie

Bij een pro-Palestijnse demonstratie hield de Haagse politie 45 mensen aan. Onder wie per ongeluk ook een verslaggever.

Demonstranten op de tramrails op de Haagse Kalvermarkt, bij het ministerie van Defensie.
Demonstranten op de tramrails op de Haagse Kalvermarkt, bij het ministerie van Defensie. Foto ANP

Een pro-Gazademonstratie in Den Haag heeft gisteren meer politieagenten en journalisten dan betogers getrokken. Enkele tientallen, voornamelijk autochtone activisten hielden in kleermakerszit de trambaan voor het ministerie van Defensie bezet. De politie arresteerde 45 mensen.

Het was de zesde Gaza-gerelateerde demonstratie in Den Haag in een maand tijd. Eerder gingen demonstranten met elkaar op de vuist, scandeerden actievoerders antisemitische leuzen en arresteerde de politie betogers, van wie enkelen nog vastzitten.

De gemeente en politie waren gisteren op de hoogte van de demonstratie, die niet officieel was aangevraagd. De politie sommeerde eerst demonstranten en toeschouwers te vertrekken. Slechts enkelen gaven daar gehoor aan, waarna arrestaties werden verricht.

De politie hield per ongeluk ook een verslaggever van Novum Nieuws aan, die tussen de toeschouwers stond. Hij werd met excuses vrijgelaten nadat bleek dat het een vergissing betrof.

Vanochtend heeft de politie een tweede aanhouding verricht voor het belagen van een cameraman van Novum Nieuws bij een eerdere demonstratie in de Schilderswijk. Een 16-jarige Hagenaar wordt verdacht van openlijke geweldpleging en het vernielen van de camera van de verslaggever. Vrijdag werd al een 29-jarige Hagenaar aangehouden.

De aanval op de fotograaf gebeurde bij een demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS op 10 augustus. Agressieve tegendemonstranten zorgden ervoor dat de situatie escaleerde. De politie arresteerde daarbij zes mensen.

De islamitische beweging Muslim Defence League (MDL) heeft op internet bewoners van de Schilderswijk en het Transvaalkwartier opgeroepen de wijken op 20 september af te sluiten. De groep wil dat „nationalisten en rechts-extremisten” „geen racistische anti-islamdemonstratie” kunnen houden, zo staat op de Facebookpagina van de MDL.

Onder meer de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en Pro Patria willen komende maand in Den Haag demonstreren. „Niet alleen wij en de Partij van de Eenheid zullen aanwezig zijn, want ook groepen zoals Anti-Fascistische Actie zijn van plan om naar Den Haag te komen”, schrijft de MDL.

In totaal hebben zeven organisaties aangekondigd op 20 september actie te willen voeren in Den Haag. Dat was reden voor de gemeente niet elke demonstratie op voorhand in de Schilderswijk toe te laten. Pro Patria wil daarom uitwijken naar het Transvaalkwartier, de MDL zegt de eerste te zijn die zich heeft aangemeld voor het Malieveld, waar meer organisaties hun demonstratie willen houden.