Extreem overwerk in financiële sector nog steeds doodnormaal

Dood door overwerk. In Japan is het een woord: karoshi. Daar is het niet ongebruikelijk zeven dagen per week, twaalf uur per dag te werken. Soms tot de dood erop volgt. Dat bewees de dood van een stagiair van Bank of America Merrill Lynch in Londen – deze week precies een jaar geleden. Dat leidde tot wereldwijde ophef. Banken beloofden beterschap. Wat is er een jaar later veranderd?

1. Wat gebeurde er ?

De 21-jarige Duitser Moritz Erhardt, stagiair in de Londense City, zakte half augustus 2013 in elkaar in zijn douche en overleed. Een week later werd bekend dat zijn dood zou zijn gevolgd op 72 uur aaneen werken en acht all-nighters in twee weken.

Of Erhardt daadwerkelijk aan overwerk overleed, is nooit bewezen, maar zijn dood deed de discussie oplaaien. ‘Slavery in the City’, kopte The Independent. Stagiairs lieten anoniem aan kranten weten dat een werkdag van vijftien uur normaal is. De druk is hoog, de concurrentie groot, en de magic roundabouts – 24 uur werken, met de taxi naar huis, douchen, nieuwe kleding aantrekken en meteen weer door naar een nieuwe werkdag – berucht. Alles om een droombaan te krijgen.

2. Wat is er sindsdien veranderd?

Bank of America Merrill Lynch kondigde een onderzoek aan. Over de uitkomst is nog niets vernomen. Maar er is wel wat gebeurd. Niet alleen Bank of America Merrill Lynch voerde veranderingen door, ook Crédit Suisse, Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank en Citigroup deden dat. Werknemers bij Bank of America hebben nu recht op vier vrije weekenddagen per maand. Stagiairs werken niet meer in het weekend, zeiden woordvoerders. Andere banken moedigen juniormedewerkers nu bijvoorbeeld aan om zaterdagen vrij te nemen.

3. Is het echt anders?

Daar lijkt het niet op. De nieuwe zomerstagiairs werken nog minstens tot middernacht, schrijft The Independent. Een stagiair spreekt van een behandeling als „persoonlijke slaaf”. Op een Facebook-pagina voor mede-stagiairs schreef er een kritisch over het gebrek aan tijd. Toen Merrill Lynch er deze week achter kwam, werd de stagiair verzocht de pagina te sluiten. Bij de bedrijven waar ze werken is overwerken nog doodnormaal, bleek uit een poll van de Financial Times in januari. Nog steeds is de cultuur in de branche er een waar je met je werkuren je excellentie laat zien. En de zaterdagen zijn dan weliswaar vaker vrij, de hoeveelheid werk is hetzelfde gebleven.

    • Anouk van Kampen