Alleen meer geld universiteiten bij mijden spits

Reizigers lopen door het toegangspoortje op het station in Woerden.
Reizigers lopen door het toegangspoortje op het station in Woerden. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Universiteiten en hogescholen lopen geld mis als zij niet zorgen dat hun studenten de spits mijden. Daarvoor waarschuwt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA), bevestigt een woordvoerder van haar ministerie aan persbureau Novum.

De minister wil geld besparen door het reisgedrag van studenten aan te passen. Als zij de spits mijden, hoeft de overheid minder te betalen voor hun vervoer. Zo moet tweehonderd miljoen euro worden bezuinigd. Dat geld wil de minister investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Dat lukt volgens persbureau Novum alleen als studenten daadwerkelijk minder in de spits reizen.

Van de onderwijsinstellingen wordt verwacht dat ze waar nodig aanvangstijden van colleges aanpassen.

    • Laura Klompenhouwer