Acht Palestijnen gedood sinds schending bestand

Een ruïne van een woning in Gaza, die vanochtend werd getroffen door een Israëlische luchtaanval.
Een ruïne van een woning in Gaza, die vanochtend werd getroffen door een Israëlische luchtaanval. Reuters / Ilbarheem Abu Mustafa

Na een wapenstilstand van een week is het geweld tussen Israël en Hamas gisteravond weer opgelaaid. Vannacht kwamen zes Palestijnen om bij een luchtaanval die werd uitgevoerd door Israël. Gisteravond kwamen al twee Palestijnen om, eveneens bij een luchtaanval. Vanuit Gaza zijn sinds gisteravond zeker veertig raketten afgevuurd.

Dit zouden de eerste acht doden zijn sinds het bestand een week geleden van kracht werd. Het staakt-het-vuren was van kracht sinds 11 augustus. Dat ging om een tijdelijk bestand, dat tot 23.00 uur gisteravond zou duren. Ondertussen leek er zicht op een permanent bestand tussen Israël en Hamas.

Militaire leider van Hamas zou zijn omgekomen

Een Hamasleider in Kairo zei dat de echtgenote en het kind van Mohammed Deif, de militaire chef van Hamas, onder de gedode slachtoffers zijn. Zij zouden zijn omgekomen bij een luchtaanval op een huis in Gaza-Stad. Dit is vooralsnog niet bevestigd door de leiding van Hamas in Gaza. In steden in het zuiden van Israël klonk vanochtend opnieuw het luchtalarm, maar voor zover bekend raakte niemand gewond.

Bij gevechten tussen Israël en Hamas zijn sinds 8 juli in de Gazastrook meer dan tweeduizend Palestijnen, van wie het merendeel burgers, gedood. Ook 67 Israëliërs lieten het leven, op drie na allemaal militairen.