Twee betogers neergeschoten in Ferguson, 31 arrestaties verricht

Wederom was het onrustig in Ferguson.
Wederom was het onrustig in Ferguson. Foto ANP/EPA/Ed Zurga

De politie in Ferguson heeft vannacht 31 arrestaties verricht nadat een demonstratie ontaardde in een confrontatie met de autoriteiten. Daarnaast zijn twee betogers neergeschoten bij ongeregeldheden in het gebied.

Eerder nog had de gouverneur van Missouri de avondklok voor de stad opgeheven nadat troepen van de Nationale Garde het gebied binnentrokken. De demonstratie van vannacht verliep aanvankelijk vreedzaam, maar nadat er met flessen werd gegooid, greep de politie in. Het zou volgens korpschef Ron Johnson alleen gaan om een kleine groep ‘wetsovertreders’:

“Demonstranten zijn vreedzaam. Ze vechten niet met de politie. Ze gooien geen molotovcoktails. Criminelen gooien molotovs, lossen schoten en brengen levens en eigendommen in gevaar.”

Daarnaast beweerde Johnson dat de politie in het stadje hevig onder vuur wordt genomen. Tijdens de persconferentie werden twee in beslag genomen pistolen getoond, alsmede een molotov-cocktail.

Twitter avatar EliKMBC Eli Rosenberg #BREAKING: Police layout evidence recovered tonight in violent encounters with protestors. #Ferguson #MikeBrown http://t.co/sTN2cJUNoe

Volgens een politiewoordvoerder hebben twee mensen bij de ongeregeldheden van vannacht schotwonden opgelopen. Zij zijn niet door agenten neergeschoten. Volgens Johnson heeft de politie zich ‘zeer terughoudend’ opgesteld. Het is nog niet bekend hoe de twee eraan toe zijn.

31 arrestaties

Amerikaanse media melden eerder al dat er met molotovcocktails is gegooid. De politie gebruikte traangas en arresteerde 31 personen waaronder een fotograaf van Getty Images en een 90-jarige overlevende van de Holocaust. De gearresteerden kwam niet alleen uit de omgeving van Ferguson. Volgens de politiewoordvoerder zijn er ook mensen uit New York en Californië aangehouden.

De confrontaties waren alleen tussen demonstranten en de politie; de Nationale Garde is op een afstand gebleven. Amnesty International was ook ter plekke om de situatie in de gaten te houden. De politie zou namelijk te hard optreden tegen de demonstranten:

De 18-jarige Michael Brown werd in de nacht van 9 augustus bij een appartementencomplex in Ferguson doodgeschoten door een politieagent. Hij was volgens ooggetuigen ongewapend en had de agent niet geprovoceerd. Sinds de dood van Brown is het zeer onrustig in deze voorstad van St. Louis aangezien de agent zou hebben gehandeld uit racistische overwegingen. Ferguson wordt voornamelijk bevolkt door Afro-Amerikanen.