Vrouw die op zondag ’t vlees snijdt

Er is een nieuwe generatie mannen die het geen probleem vindt als hun vrouw een betere baan heeft, blijkt uit recent onderzoek. Twee topvrouwen en hun mannen over hun rolverdeling.

Foto’s Hans Bracke

Nanouke van ’t Riet (41) is directeur Service & Operations bij de NS. Ze verantwoordelijk voor het functioneren van alle hoofdconducteurs, machinisten en NS-medewerkers op stations. Ze geeft leiding aan ruim 8.000 mensen en zegt zeven dagen per week met haar werk bezig te zijn. Haar man Falco van ’t Riet (43) is huisman. Ze hebben twee kinderen, van 8 en 10 jaar, en wonen in Den Dolder.

‘Haar werk is topsport en ik voel het als mijn rol om dat zoveel mogelijk te faciliteren”, zegt Falco. Hij is de man achter Nanouke. Ze begonnen hun carrières vijftien jaar geleden bij hetzelfde bedrijf, werkten evenveel en hadden de zorgtaken evenredig verdeeld. Maar in de jaren die volgden timmerde zij flink aan de weg („Ik ambieerde steeds de baan van mijn baas”), terwijl hij als IT-manager min of meer hetzelfde werk bleef doen. Ze kregen kinderen en spraken af dat zij altijd een ‘mamadag’ zou houden en hij minimaal 80 procent zou blijven werken, maar dat voornemen sneuvelde toen zij een functie kreeg in Londen.

Hij zegde zijn baan op en het gezin verhuisde naar Engeland. „Opeens was ik huisman, dat was wel even wennen”, zegt Falco. „Mijn werk was een onderdeel van mijn identiteit. Overdag had ik plots veel tijd die ik alleen doorbracht.”

Nu zijn ze terug in Nederland vanwege een nieuwe topfunctie voor haar en is hij nog steeds huisman. Hoewel ze nooit van plan waren de rollen zo te verdelen zien ze veel voordelen. „Er is veel meer rust in het gezinsleven. Als een van onze kinderen ziek is hebben we geen probleem meer”, vertelt Nanouke. „En als ik ’s avonds moe thuiskom, dan heeft Falco nog energie om het allemaal leuk te houden.”

Dat het niet een vanzelfsprekende rolverdeling is, merken ze soms aan hun omgeving. De makelaar die hun een huis liet zien, had het steevast over „de werkkamer van meneer Van ’t Riet”. En vrouwen vragen haar weleens of ze nog van hem kan houden nu hij niet werkt. Een rare redenering, vindt Nanouke. Zij heeft juist veel bewondering voor wat hij voor haar doet. „Hij vat zijn functie als huisman heel serieus op en faciliteert het hele gezin, tot mijn lunchpakketje aan toe.”

Ze heeft af en toe het idee dat hij harder werkt dan zij. „Hij rijdt af en aan naar school, paardrijden, trompet en tennis. Ook houdt hij in de gaten of ik wel genoeg slaap en spart met mij over mijn werk.”

Ze wendt zich tot Falco: „Ik ken veel mannen die een te groot ego zouden hebben voor wat jij doet. Fijn dat dat bij jou niet aan de orde is.”

Falco knikt: „Ik ervaar het niet als een opoffering. Ik vind werken leuk, maar ben wat mijn carrière betreft wat relaxter.”

Hij vindt het huismanschap sociaal en intellectueel gezien soms wel een beetje mager. Daarom gaat hij vanaf september studeren en wil hij op termijn ook weer in deeltijd werken. „Het liefst iets wat kan uitgroeien tot een volledige baan als de kinderen het huis uit zijn.”

Natuurlijk zijn er ook momenten dat hij zich iets te veel de man áchter de topvrouw voelt. Bijvoorbeeld toen zij laatst bij hun gezamenlijke voormalige werkgever een praatje hield over haar succes. Falco: „Ik stond naast het podium en dat voelde even niet zo fijn”.