Doden bij nieuw geweld na verbroken staakt-het-vuren Israël en Gaza

Palestijnen ontvluchten hun huizen na nieuwe luchtaanvallen vanuit Israël.
Palestijnen ontvluchten hun huizen na nieuwe luchtaanvallen vanuit Israël. Foto Reuters / Mohammed Salem

In de Gazastrook zijn vandaag een meisje van twee en een vrouw gedood door een luchtaanval van Israël. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Het zouden de eerste doden zijn sinds het staakt-het-vuren eerder vandaag werd verbroken.

Het staakt-het-vuren was van kracht sinds 11 augustus. Dat ging om een tijdelijk bestand, dat tot 23.00 uur vanavond zou duren. Ondertussen leek er zicht op een permanent bestand tussen Israël en Hamas.

Vanmiddag stelde Israël echter dat “terroristen” een einde aan het bestand hadden gemaakt door vanuit Gaza drie raketten af te vuren. Premier Netanyahu gaf zijn leger daarop opdracht de bombardementen op Gaza te hervatten.

’35 luchtaanvallen, waarvan een op huis in Gazastad’

Volgens Palestijnse bronnen zijn er vandaag 35 Israëlische luchtaanvallen geweest en raakte een daarvan een huis in Gazastad. Daar kwamen de vrouw en het kind bij om het leven. Bij een andere luchtaanval, op een gebouw waarin kantoren van het televisiestation van Hamas zijn gevestigd, vielen 21 gewonden, zei Ashraf al-Kidra van het ministerie.

Ook nieuwe raketten vanuit Gaza afgevuurd

Ondertussen is een raket vanuit Gaza vanavond in een open gebied nabij Tel Aviv terechtgekomen, meldt het Israëlische leger. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De gewapende tak van Hamas heeft de aanval (volgens persbureau Reuters) opgeëist.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Sirens were just heard across central Israel. A rocket hit in the Tel Aviv Metropolitan Area. Updates to follow

Ook de luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv was doelwit van een raket, claimt Hamas. Israël heeft (nog) niet bevestigd dat daar ook een inslag is geweest. Wel is alle Israëliërs die minder dan tachtig kilometer van de grens met Gaza wonen, aangeraden de schuilkelders te openen.

Bij gevechten tussen Israël en Hamas zijn sinds 8 juli in de Gazastrook meer dan tweeduizend Palestijnen, van wie het merendeel burgers, gedood. Ook 67 Israëliërs lieten het leven, op drie na allemaal militairen.