Tweede medewerker Rabobank geeft sjoemelen met Libor-rente toe

UTRECHT - Hoofdkantoor van de Rabo bank aan de Croeselaan in Utrecht. ANP LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Een voormalig handelaar van de Rabobank heeft zijn aandeel opgebiecht in de Libor-fraude. De Brit Paul Robson is daarmee de tweede handelaar van de Rabobank die schuld bekent bij het manipuleren van het belangrijkste rentetarief. De bank moest voor die fraude eerder een boete betalen van 774 miljoen euro.

De handelaar krijgt volgens Novum pas in 2017 te horen wat zijn straf is. Volgens het Amerikaans ministerie van Justitie staat vast dat de man en zijn collega’s de markt manipuleerden voor eigen gewin. Justitie in de VS wil naast de instellingen ook individuen verantwoordelijk houden voor het schandaal.

In juni bekende een Japanse medewerker van de Rabobank in New York al dat hij betrokken was bij de Libor-fraude.

De Libor is een rentetarief dat dagelijks wordt vastgesteld door een aantal banken. Op basis van dat tarief bepalen banken vervolgens tegen welk tarief zij geld aan elkaar uitlenen. Vorig jaar bleek dat handelaren op grote schaal de rentetarieven manipuleerden voor eigen gewin. Naast Rabobank waren ook Barclays, RBS en UBS betrokken bij het schandaal.

Lees ook: Robson plande de manipulatie via de Bloombergterminal. En dat belangrijke stuk gereedschap van beurshandelaren heeft het nu ook zwaar.

    • Philippus Zandstra