Tweede medewerker Rabo bekent schuld aan rentemanipulatie

Een tweede medewerker van Rabobank heeft in de VS bekend dat hij meedeed aan manipulatie van rentetarieven.

Een voormalige handelaar van Rabobank in Londen heeft in de Verenigde Staten bekend een rol te hebben gespeeld in de manipulatie van rentetarieven. De FBI meldde dat gisteren. De Britse handelaar is de tweede werknemer van Rabobank die toegeeft deel te hebben genomen aan de zogenoemde Libor-fraude.

De man, Paul Robson, krijgt pas halverwege 2017 zijn straf te horen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie staat vast dat Robson en zijn medeplichtigen de markt manipuleerden voor eigen gewin. Justitie onderstreept behalve banken ook individuen verantwoordelijk te willen stellen voor hun betrokkenheid bij het interbancaire renteschandaal.

Robson, die ook wel ‘Pookie’ werd genoemd, mag terugkeren naar Groot-Brittannië en ook de rest van de wereld over reizen na betaling van borg van een half miljoen dollar. Hij moet zich wekelijks online melden bij de autoriteiten in de VS.

Behalve de Brit Robson zijn er nog twee voormalige Rabo-medewerkers die in januari van dit jaar in staat van beschuldiging zijn gesteld: een Australiër en een Japanner. Zij worden net als de Brit verdacht van manipulatie van de Libor-rentes tussen mei 2006 en januari 2011. In juni bekende de Japanse medewerker van Rabobank al schuld in New York. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zei naar aanleiding van diens bekentenis dat de fraude met de Libor-rente „de betrouwbaarheid van het financiële systeem heeft aangetast”.

Enorme fraude

Naar aanleiding van Robsons bekentenis gisteren benadrukte Leslie Caldwell, een hooggeplaatste Amerikaanse justitiemedewerker, nogmaals de ernst van de feiten. „Robson en zijn medeplegers hebben opzettelijk de markten bedonderd om geld te verdienen. De omvang van de fraude was enorm, terwijl de fraude zelf op eenvoudige wijze kon plaatsvinden.”

Rabobank trof eind vorig jaar een schikking van 774 miljoen euro met toezichthouders wegens manipulatie van Libor – een belangrijke wereldwijde rentevoet die als basis dient voor de rente op andere financiële producten, zoals hypotheken en spaargeld. Andere banken waren daarvoor ook al beboet voor hun betrokkenheid.

Ook in Nederland loopt een onderzoek naar mogelijke manipulatie van grondstoffen- en valutakoersen en prijzen van derivaten. (Bloomberg)