Slakkengevaar

In de Verenigde Staten houdt de Federal Aviation Administration een database bij van wilde dieren die in botsing zijn gekomen met luchtverkeer. Het rapport over de jaren 1990-2012 documenteert 131.096 slachtoffers, waarvan 97 procent vogels – voornamelijk meeuwen, ganzen en roofvogels.

De lijst telt niettemin in totaal 482 vogelsoorten, waaronder 11 grasparkieten en 16 kolibries. Verrassend is het aandeel reptielen (0,2 procent) en zoogdieren (2,8 procent) dat met vliegtuigen in aanvaring kwam, waaronder 130 schildpadden, acht leguanen, 27 gordeldieren, 11 stekelvarkens, 2 bevers, 406 prairiewolven, 1.058 herten, 3 paarden en 2 varkens.

In het lijvige verslag ontbreken echter gevallen van landslakken die het vliegverkeer in gevaar brengen. Daarover rapporteert Henk K. Mienis in Natural History and Other Notes 1 (2014).

In Frankrijk, Italië en Israël is het deze eeuw al (ten minste) vier keer voorgekomen dat er zoveel slakken over de landingsbaan van een vliegveld kropen dat het vliegverkeer werd stilgelegd.

Op het vliegveld van Nice bijvoorbeeld verwijderde men na een invasie op drie kilometer startbaan vijf kuub slakken en slijm.

Het gevaar was niet alleen de glibberigheid. Ook de grote aantallen slakken etende vogels die op het feestmaal afkwamen en slakkenhuisjes die vliegtuigmotoren ingezogen werden, zorgden voor een onveilige situatie.