Russische boycot kost Nederland 300 miljoen

MAASSLUIS - Een vrijwilliger sorteert kilo's paprika's bij de voedselbank. Door de Russische boycot van producten uit de EU is er een groot aanbod van verse groente en fruit. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
MAASSLUIS - Een vrijwilliger sorteert kilo's paprika's bij de voedselbank. Door de Russische boycot van producten uit de EU is er een groot aanbod van verse groente en fruit. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

En weer is er een berekening van het CBS over het effect van de Russische boycot op de Nederlandse export. De totale verdiensten van de door Rusland geboycotte exportgoederen bedroegen vorig jaar voor Nederland 300 miljoen euro. De export van deze producten bood volgens het CBS aan zo’n vijfduizend mensen werk.

Vorige week berekende het CBS dat de complete waarde van de uitvoer van de boycotgoederen vorig jaar op 527 miljoen euro uitkwam, ofwel 0,1 procent van de totale Nederlandse export. Ongeveer 200 miljoen euro daarvan moest eerst geïnvesteerd worden in het buitenland - voor producten zoals ananas, die Nederland eerst importeerde en vervolgens weer exporteerde. Daardoor verdiende Nederland in totaal ruim 300 miljoen euro aan de export.

Vooral de landbouw en voedingsmiddelenindustrie verdienden aan deze nu geboycotte exportproducten, omdat zij goederen zelf produceerden. Naast dat zij nu met overgebleven groente, fruit en zuivelproducten blijven zitten, krijgen ze ook te maken lagere prijzen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat ook andere Europese landen met een overschot aan geboycotte producten blijven zitten. Het Nederlandse kabinet kondigde vorige week aan hiervoor met steunmaatregelen te komen.

Nadat de Europese Unie Rusland sancties had opgelegd voor zijn rol in de crisis in Oekraïne besloot Rusland over te gaan tot een boycot van Europese goederen voor in ieder geval een jaar. In Zuid-
Amerika zijn ze daar bijzonder blij mee. Onder andere Brazilië profiteert.

    • Sam de Voogt