Veiligheidsraad Oekraïne: separatisten beschieten vluchtelingen in Loegansk, tientallen doden

De Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zegt dat pro-Russische separatisten gisteren in Oost-Oekraïne een colonne van vluchtende burgers onder vuur hebben genomen met raketten en mortieren. Daarbij zouden tientallen mensen zijn gedood. De beschieting vond volgens de regering plaats tussen Chriasjoevate en Novosvitlivka, aan de belangrijkste verkeersweg van de door Oekraïense regeringstroepen belegerde stad Loegansk, richting de Russische grens. Een regeringswoordvoerder: „Mensen verbrandden in de auto’s waarin ze werden geëvacueerd. Ze waren simpelweg niet in staat uit de voertuigen te komen.” Andrej Poergin, zelfbenoemd vicepremier van de separatisten in Donetsk, ontkende dat zijn troepen de aanval hebben uitgevoerd. „Als er iemand gedood is, is het niet door ons, maar door het Oekraïense leger”, zei hij. Poergin zei dat de door de regering in Kiev genoemde locatie aan een weg ligt die eerder is beschoten door regeringsstrijdkrachten. De toestand in Loegansk is nijpend. De inwoners moeten het al zestien dagen stellen zonder stromend water, elektriciteit of telefonie. Basisvoedsel is schaars en het stadsbestuur meldde gisteren dat er in en rond de stad gevochten werd. De weg waarop het konvooi werd beschoten is dezelfde weg die het humanitaire konvooi vanuit Rusland waarschijnlijk zal gebruiken, als de vrachtwagens eenmaal de grens oversteken. Rusland zegt met Oekraïne overeenstemming te hebben bereikt over het konvooi. Het Rode Kruis moet echter de verantwoordelijkheid voor het konvooi op zich nemen in Oekraïne. De hulporganisatie wil dat pas doen als de veiligheid van haar medewerkers gegarandeerd wordt.

    • Ap