Poetin en Oekraïense president praten volgende week in Minsk

De Oekraïense president Porosjenko had begin juni voor het laatst een ontmoeting met Poetin.
De Oekraïense president Porosjenko had begin juni voor het laatst een ontmoeting met Poetin. Foto EPA / Julien Warnand

Komt er dan eindelijk een diplomatieke oplossing voor de burgeroorlog in Oekraïne? De Russische president Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko gaan daarover volgende week dinsdag praten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Dat heeft het Kremlin vanmiddag bekendgemaakt.

Bij het gesprek tussen Poetin en Porosjenko zijn ook afgevaardigden van de Europese Unie aanwezig. Volgens het kantoor van Porosjenko is “het stabiliseren van de situatie” in het oosten van Oekraïne het belangrijkste doel van zijn ontmoeting met Poetin, de eerste tussen de twee sinds begin juni.

Kiev en Moskou hebben al maandenlang een conflict over Oost-Oekraïne: het Oekraïense leger probeert de separatisten in het oosten op de knieën te krijgen, die op hun beurt weer financieel en militair door Rusland worden ondersteund. Omdat Moskou tienduizenden troepen heeft samengetrokken bij de grens met Oekraïne, is het Westen bevreesd voor een mogelijke inval van het Russische leger in Oekraïne. De gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten hebben intussen al meer dan tweeduizend levens geëist. Door de strijd zijn bijna 344.000 mensen ontheemd geraakt.

De Duitse bondskanselier Merkel reist zaterdag naar Kiev voor overleg met onder anderen Porosjenko en premier Jatsenjoek en president Petro Porosjenko. Het is de eerste keer dat Merkel naar Oekraïne gaat sinds het uitbreken van de crisis in het land. Nu het bezoek zo vlak voor de ontmoeting tussen Porosjenko en Poetin plaatsvindt, zal Merkel proberen Porosjenko in de richting van compromissen te bewegen die het conflict met Rusland kunnen oplossen.

Regeringsleger Oekraïne nadert Donetsk

Het Oekraïense regeringsleger boekte vandaag forse terreinwinst rond de stad Donetsk, een bolwerk van pro-Russische separatisten. Dat stelde althans minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov op zijn Facebook. Bij het offensief in de plaats Ilovajsk, op ongeveer achttien kilometer van Donetsk, kwam een militair om het leven en raakten vier gewond. Het regeringsleger verwoestte drie controleposten van de rebellen.

Bij een raketaanval op een konvooi met vluchtelingen nabij Loegansk kwam gisteren een onbekend aantal mensen om. De berging van de slachtoffers moest vanmiddag worden gestaakt vanwege de aanhoudende gevechten in het gebied.

In de stad Loegansk is de humanitaire situatie nijpend. Er is geen elektriciteit of stromend water en telefoonverkeer is onmogelijk. In de stad is voedsel schaars geworden. Ook wordt er gevreesd voor de uitbraak van ziekten.