Opinie

Pluk de dag (2)

Nacht. Het is muisstil buiten en uitgesproken fris. Ik slaap als een roos. Wanneer ik ’s ochtends geheel uitgerust opsta, hoor ik het zachtjes regenen. Blijde moed krijgt de overhand. Dit wordt een ideale dag om eens flink te gaan tekenen.

De grijze lucht, de lage temperatuur en het gezellige geluid van de regen die gestaag neerdaalt zijn een verademing na een periode van warm zomerweer. Er gaat een zekere rust van uit. Ik hoef niet te worstelen met fel zonlicht dat de concentratie op mijn werk zo bemoeilijkt.

Na het ontbijt stort ik me op het tekenwerk. En wel boeiend tekenwerk. Want ik zet een woonhuis op papier. Iemand heeft mij opdracht gegeven om zijn villa af te beelden. Op het tekenbord liggen foto’s van het huis. Daaraan heb ik houvast.

Af en toe pak ik een geodriehoek om op een paar foto’s de afmetingen en hoeken te berekenen. Ik moet het hele huis in perspectief zetten. Geen sinecure, want iedere tiende van een millimeter telt. Een loep en een werkbril zijn onontbeerlijk. Langs een liniaal trek ik met een dunne pen verschillende lijnen. Hierna breng ik met penseel enige kleuren op het papier.

De ochtend vordert. Klokslag half elf. Koffiepauze. Een ritueel apart. Ik zet deze op de wijze zoals mijn grootmoeder het deed. Een ouderwets porseleinen potje met daarop een filterelement. Heerlijk knus en het garandeert de lekkerste koffie. In mijn woonkamer heb ik de bijzettafel naast de luie stoel opgesierd. Onder andere met kaarsen en een stijlvol kleedje. Om het gezellig te maken. Eenmaal ingeschonken geniet ik van mijn koffie.

Na de pauze zet ik het tekenen voort.

Elf uur. Tijd voor een tweede kop koffie. Deze zorgt voor nog een oppepper. Nu lukt het feilloos me te concentreren op het fijnste werk. Ik teken aardig wat uurtjes vol. Langzaam begint het huis gestalte te krijgen.

De middag. Het wordt droog buiten. Intussen heb ik zo intensief gewerkt dat ik behoefte heb aan een frisse neus. Ik maak mijn middagwandeling. De koele lucht doet mij goed. Een weldaad voor lichaam en geest.

Na het wandelen zou een kop thee er goed ingaan. Daarbij eet ik een stukje zelfgebakken taart en beluister een cd met klassieke muziek. Prachtig moment!

Wanneer de avond valt, stop ik al mijn creativiteit in het koken. Even later proef ik aan tafel het resultaat. Boven verwachting loont de maaltijd in alle opzichten. Een mooiere afsluiting van de dag kan ik mij niet voorstellen.

Morgen weer?