Paus effent weg voor zaligverklaring aartsbisschop Romero

Aartbisschop Romero wordt in El Salvador nog jaarlijks herdacht, zoals hier tijdens een manifestatie in 2012.
Aartbisschop Romero wordt in El Salvador nog jaarlijks herdacht, zoals hier tijdens een manifestatie in 2012. Foto EPA / Roberto Escobar

Paus Franciscus heeft het verbod op de zaligverklaring van voormalig aartsbisschop van San Salvador Oscar Romero opgeheven. Romero was een geliefde, sociaal bewogen aartsbisschop die in 1980 door leden van een doodseskader werd vermoord terwijl hij de mis opdroeg.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft het proces van zaligverklaring van Romero jarenlang geblokkeerd uit vrees dat Romero marxistische ideeën had. Aartbisschop Romero was een uitgesproken criticus van het militaire regime in El Salvador tijdens de burgeroorlog in de jaren zeventig en tachtig. Hij riep op tot een einde aan het politieke geweld en wilde dat het onderdrukken van de arme bevolking van El Salvador stopte.

‘Voor mij is Romero een man van God’

Franciscus zei gisteravond tegen journalisten dat hij Romero nu versneld zalig wil laten verklaren. “Voor mij is Romero een man van God”, aldus Franciscus. “Er zijn geen leerstellige problemen en het is erg belangrijk dat het (de zaligverklaring - red.) snel wordt gedaan.” Franciscus zet zich met zijn uitspraken af tegen de lijn die ook zijn voorganger Benedictus XVI aanhield, namelijk dat de theologie die Romero aanhing, de bevrijdingstheologie, te progressief was voor de kerk.

Voor de moord op Romero, destijds 62 jaar, is in El Salvador nooit iemand veroordeeld. In 2010 bood president Mauricio Funes, de eerste linkse leider van El Salvador sinds het einde van de burgeroorlog, zijn excuses aan namens de staat tijdens de onthulling van een standbeeld van Romero op de internationale luchthaven van het land.