Ook Duitse schrijvers komen in opstand tegen Amazon

Amazon CEO Jeff Bezos
Amazon CEO Jeff Bezos Foto ANP

Plots verdwenen, vertraagde levering, niet op voorraad: het zijn niet alleen klachten van Hachette-schrijvers als J.K. Rowling. Ook Duitse auteurs van Bonnier-Gruppe voelen zich door Amazon benadeeld en uiten hun frustraties in een brief.

Want ook hun boeken worden door de internetwinkel ‘geboycot’. Dat staat in een brief die door ruim 1100 Duitstalige auteurs is ondertekend. De strijd tussen het Duitse uitgeverscollectief Bonnier-Gruppe en Amazon wordt volgens de schrijvers normaal gesproken aan de onderhandelingstafel uitgevochten. Maar auteurs als de Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek geven aan dat ze door acties van Amazon worden gedwongen in de openbaarheid te treden:

‘Amazon heeft iets ongewoons gedaan. Ze hebben de auteurs van Bonnier-Gruppe direct benaderd om daarmee de Verlagsgruppe te dwingen in hun eisen mee te gaan.’

De Duitse schrijvers spreken schande van de handelwijze van Amazon en weigeren ‘in gevangenschap’ te leven:

‘Wij zijn van mening, dat geen enkele boekverkoper de verkoop van boeken van dwarsbomen. Amazon heeft het recht niet om een groep auteurs bij een conflict te betrekken en daarmee ‘gevangen te nemen’. Bovendien mag een boekverkoper zijn klanten niet verkeerd informeren. Daarmee druist de internetboekhandel in tegen zijn eigen voornemen de meest klantgerichte winkel ter wereld te zijn.’

De Duitse klachten komen overeen met de klachten van Amerikaanse auteurs als Donna Tartt. Zij was een van de 900 auteurs die vorige week een advertentie plaatsten in The New York Times tegen Amazon, dat goed is voor eenderde tot de helft van de boekenverkoop in de VS, zowel op papier als digitaal. De winkel zou volgens de auteurs e-boeken te goedkoop verkopen. ‘Chantage’ en ‘wangedrag’, zeggen de auteurs.

Amazon stelde in een brief met hun acties te strijden ‘voor een gezonder leescultuur’:

‘Voor een gezonde leescultuur moeten we hard werken om de competitie met andere media aan te kunnen gaan”, schreef het bedrijf. „We zullen de strijd om redelijke prijzen voor e-books nooit opgeven. We weten dat het goed is voor de boekencultuur om boeken betaalbaar te maken.’