Groente uit EU wordt omgekat

Europese groente-exporteurs omzeilen het Russische handelsembargo via Wit-Rusland. Volgens de Russische Agrarische Inspectie zijn met name handelaren uit Polen en Griekenland bezig om hun groente onder valse voorwendselen via Wit-Rusland naar Rusland te transporteren. Tomaten uit EU-landen worden omgekat om te veinzen dat ze uit Macedonië, Servië of Turkije komen, aldus het hoofd van het Russische agentschap. Hij kondigde aan de handel extra te „monitoren”. De regering werkt intussen aan uitbreiding van de contrasancties tegen Amerika en Europa. Kremlinwoordvoerder Peskov wilde geen details geven. Russische media meldden dat het zou kunnen gaan om een embargo op de invoer van auto’s.

De represailles hebben in Moskouse winkels geleid tot prijsstijgingen tot 5 à 6 procent. De prijs van een vat Russische olie is tegelijkertijd gedaald tot onder de 100 dollar. Als dat zo blijft krijgt de regering haar begroting, die is gebaseerd op 110 dollar, niet sluitend. (NRC)