Meer bezoekers door Primark

De komst van de Ierse modeketen Primark in Nederlandse winkelcentra is heeft gunstige effecten voor de omliggende winkels. Dat blijkt uit recent verschenen onderzoek van onderzoeksbureau Strabo. Strabo onderzocht bij verschillende Primarkvestigingen hoeveel mensen het winkelgebied eromheen bezochten, voor en na de vestiging van de kledingwinkel. In Rotterdam, waar in 2008 de eerste Primark opende, was direct een toename te zien. Ook in de andere steden – onder meer Zoetermeer – steeg het aantal bezoekers flink, met bijna 20 procent. Dat heeft niet alleen positieve effecten voor ondernemers. Volgens Syntrus Achmea Vastgoed, eigenaar van panden rond de Primark in Zaandam, kunnen de huurprijzen daardoor stijgen. Vandaag opent Primark een nieuwe winkel in Enschede, de achtste vestiging in Nederland. Volgende maand opent het kledingbedrijf ook in Venlo en Arnhem. Tot nu toe leidde elke opening tot chaotische taferelen vanwege massa’s klanten. (NRC)