Opinie

Met een Bossche bol op Linda’s veranda

Het decor van ‘Linda’s Zomerweek’ (RTL4).
Het decor van ‘Linda’s Zomerweek’ (RTL4).

Het eerste seizoen van Linda’s Zomerweek (RTL4) heb ik grotendeels gemist vorig jaar. Maar de eerste aflevering van seizoen twee was gisteravond lang niet zo onbenullig als ik gevreesd had. Je moet enige affiniteit hebben met de feelgood sfeer, het dwepen met BN’ers, de journalistieke flair en de hang naar gezelligheid die ook het magazine LINDA. kenmerken. En dan is de talkshow van Linda de Mol eigenlijk behoorlijk goed gemaakte en aangename televisie.

In een decor dat een houten huis met lome veranda suggereert, ontvangt Linda deze week elke avond twee gasten. Het publiek bestaat bijna uitsluitend uit vrouwen. Iedereen heeft een zomers humeur en er is alle tijd: reclameonderbrekingen niet meegeteld duurt de conversatie 78 minuten. Zanger Ruben Hein vertolkt lievelingsliedjes van de gasten en er zijn regelmatig filmpjes, ook home movies van de gasten. Zo zagen we gisteren Eva Jineks interactie met Johan, de huisvaraan van partner Freek Vonk, en fragmenten uit de huwelijksvideo van Albert Verlinde en Onno Hoes.

Verlinde en Jinek, beiden bedreven in het presenteren van live programma’s met grote aandacht voor menselijke zwakheden, bleken meer gemeenschappelijk te hebben dan verwacht. Zo werden beiden emotioneel toen ze over de liefde voor hun ouders spraken. Die hadden het vroeger niet breed. Toen de Jineks als studenten uit Tsjechoslowakije waren gevlucht, was er slechts af en toe ruimte voor een uitspatting als een Bossche bol. Precies dezelfde traktatie bracht Verlinde ter sprake: als hij iets viert op de redactie, informeert hij tevoren of er niemand ziek is, want anders zou je eten moeten weggooien, en dat is zonde.

Maar ook Eva Jinek vindt het nog steeds raar als iemand anders op de redactie koffie voor haar haalt. Veel van de anekdotes zijn overbekend uit andere gesprekken, maar het imago van Jinek als ijskonijn kreeg echt een positieve wending door dit optreden. Ze kan niet niksen, want haar vader leerde haar dat je in de gevangenis hoort, als je je talent niet benut. Ook ruikt ze graag aan tijdschriften, met name de Vanity Fair. Maar de meest innemende anekdote vond ik de presentatorennachtmerrie: een droom over als witte clown in de coulissen staan bij Claudia de Breij, en als je op moet geen idee te hebben wat er van je verwacht wordt.

Van enige ergernis over de roddeljournalistiek van Verlinde was bij Jinek dit keer weinig te merken. Die rol nam Linda de Mol zelf enthousiast op zich, met een gedetailleerde ondervraging over Onnogate: „Wat vond je erger: dat Onno vreemdging, of dat iedereen dat wist?”

Slim geformuleerde vraag. Verlinde geeft het, vanuit de romantische mythologie van de roddeljournalistiek bekeken, verkeerde antwoord. Maar ook dat is eerlijk en dus de zomerse feestvreugde verhogend.

Het was wel erg mooi weer gisteravond op de veranda. Er werd namelijk alleen maar gedaan alsof het augustus was. In werkelijkheid werd de hele serie twee maanden geleden opgenomen. Het derhalve krampachtig vermijden van elke verwijzing naar actualiteit was wat mij betreft de grootste smet op deze sterke formule.