(Mede) dankzij jou winnen Sjinkie en Jorien goud in PyeongChang

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Embedded Scientist Shorttrack
Bedrijf: de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB)
Wat valt op aan de vacature: Je “vervult de brugfunctie tussen sport en wetenschap”.

Wat doe je dan eigenlijk?

Ervoor zorgen dat Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt over vier jaar in PyeongChang wél shorttrack-goud winnen. Of hun teamgenoten. “Je bent mijn sparringspartner”, zegt bondscoach Jeroen Otter. Weet hij alles van de perfecte schaatstechniek, de ideale lijn, aan jou om dat wetenschappelijk te onderbouwen. En verder te perfectioneren.

Door onderzoeken te screenen (“Wat zijn de fysiologische verschillen tussen shorttrack en langebaanschaatsen?”), video-analyses te maken (“Iemand is nooit als eerste in de bocht na de start, ligt dat dan aan de snelheid? De kracht? De techniek?”) en metingen uit te voeren (“We houden alles bij: iemands hartslag, romphoek”).

Die informatie vertaal je naar individuele trainingsprogramma’s voor de schaatsers. Samen met Otter, natuurlijk.

Wat verdient dat?

“Ergens rond de 4.000 euro bruto per maand bij een voltijd aanstelling”, zegt Otter. “Afhankelijk van je ervaring.” Je begint alleen wel parttime. En het salaris moet nog door personeelszaken van de KNSB worden goedgekeurd, net als de arbeidsvoorwaarden. Otter: “Maar de mooiste voorwaarde is toch wel dat je met topsporters en topsportfaciliteiten gaat werken.”

Waarom zoeken ze iemand?

Twee jaar geleden heeft de KNSB samen met het NOC*NSF voor het eerst een embedded scientist aangesteld voor de shorttrackers - ter voorbereiding van de Spelen in Sotsji. “Dat is erg goed bevallen”, zegt Otter. Helaas voor de ploeg/gelukkig voor jou was je voorganger tijdelijk ingehuurd en moest ze weer terug naar haar oude functie.

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje die liever “met zijn voeten in de modder staat” dan alleen maar in een laboratorium zit. Of in dit geval, op het ijs. Die “nee” durft te zeggen tegen de bondscoach, want “van ja-knikkers gaat het team niet groeien”. Otter: “Een Nadal of Federer was nooit zo groot geworden als niemand de bal goed had teruggeslagen.”

Een creatief type, bovendien. Otter: “Soms sta je in een hal in Moskou of Shanghai, zonder je eigen apparatuur. Dan moet je er met beperkte middelen nog steeds het beste van weten te maken.” Vliegangst is in dat opzicht ook niet echt handig. De shorttrackploeg reist voor wedstrijden en trainingen de wereld over, jij dus ook.

En nee, je hoeft niet uit het schaatsen te komen. Liever niet zelfs.

“Ik heb iemand nodig die out of the box denkt. Dat gaat makkelijker als je hiervoor met BMX-ers hebt gewerkt. Of met diepzeeduikers voor mijn part.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Nou, het is dus een parttime vacature. Voorlopig in ieder geval. Toch wordt er een grotere aanspraak op je gemaakt, geeft Otter toe. “In november hebben we bijvoorbeeld een wedstrijd in Salt Lake City. Dan zijn we daar met het hele team vijf dagen van te voren al aanwezig, de embedded scientist dus ook.”

Máár. Voor een parttime baan is het salaris niet onaardig. En hadden we al dat reizen al genoemd? Met de ploeg die shorttrack in een klap tot een van onze nieuwe favoriete volkssporten heeft verheven. En ja, ook zij hebben moeten bezuinigen, zegt Otter. “Dan moet je keuzes maken. Wij kiezen ervoor om in deze functie te investeren.”

Wereldkampioen zijn ze al (de mannen dan), nu nog Olympisch.

    • Eva Oude Elferink