Lichaam laat Nadal opnieuw in de steek in aanloop naar US Open

Titelverdediger Rafael Nadal meldt zich af voor de US Open met een polsblessure. Heeft hij te veel van zijn lijf gevergd?

Blessure aan de linkerschouder in 2003, problemen met de linkervoet en knie tussen 2004 en 2008, spierscheuringen in buik (2009) en rechterbeen (2010). Hamstringblessure in 2011, een jaar later zeven maanden uitgeschakeld door alweer een blessure aan de linkerknie. Begin dit seizoen verlies in de finale van de Australian Open tegen Stanislas Wawrinka door rugproblemen.

De lijst van blessures van Rafael Nadal (28) is bijna even lang als zijn reeks successen, met onder meer veertien grandslamtitels. En nu kampt de huidige nummer twee van de wereld weer met een blessure aan de rechterpols, die hem dwingt om af te zeggen voor de US Open. Het laatste grandslamtoernooi van dit seizoen begint komende maandag.

„Met pijn in het hart moet ik vertellen dat ik niet zal spelen in New York”, stelde de titelverdediger gisteren in een verklaring op Facebook. „Iedereen zal begrijpen dat het me zwaar valt. Ik koester mooie herinneringen aan de fans, de nachtwedstrijden bij kunstlicht. Ik kan niet anders dat het accepteren en, zoals altijd, hard aan het werk gaan om bij mijn terugkeer weer in de top te kunnen spelen.”

Het voor een groot deel op kracht gebaseerde tennis van Nadal vergt veel van zijn lichaam en geest. Na zijn negende titel in Parijs werd hij op Wimbledon in de vierde ronde verrassend uitgeschakeld door de 19-jarige Australiër Nick Kyrgios. Ook in de eerste drie ronden piepte en kraakte het bij de Spanjaard, die tegenstanders steeds vaker irriteerde door zijn tijdrovende rituelen.

Tijdens de training voor de US Open blesseerde Nadal zijn rechterpols, van cruciaal belang voor zijn dubbelhandige backhand. Of hij kan terugkeren aan de top? In 2012, toen hij ook de US Open moest missen, leek het einde nabij. Maar het jaar erop won Nadal ‘gewoon weer’ grandslams in Parijs en New York, en werd hij opnieuw nummer één van de wereld. Zijn wilskracht bleek sterker dan zijn lichaam.