‘Kitesurfers vaker in de problemen’

Dat meldde RTL Nieuws vorige week

Illustratie Emmelien Stavast
Illustratie Emmelien Stavast

De aanleiding

Kitesurfen wordt steeds populairder. Maar de sport waarbij je je op een surfplank laat meetrekken door een vlieger, is niet zonder gevaar. Steeds vaker moet de reddingsbrigade uitrukken om een kitesurfer hulp te bieden, berichtte RTL Nieuws vorige week. Volgens de nieuwsrubriek moest de reddingsbrigade dit jaar al 120 keer uitrukken om hulp te bieden aan een kitesurfer. We checken of het klopt dat kitesurfers steeds vaker in de problemen komen.

Waar is het op gebaseerd?

Sinds 2011 houdt de reddingsbrigade bij hoeveel kitesurfers er jaarlijks worden gered. Dat zijn er heel wat. 170 kiters kwamen in 2011 in de problemen, in 2012 waren het er 155 en vorig jaar 185. Op 9 augustus stond de teller, volgens RTL Nieuws, al op 120 incidenten met kitesurfers. Is het aantal hulpacties daarmee toegenomen?

En, klopt het?

Omgerekend werden per maand dit jaar tot nu toe zo’n 17 kitesurfers uit de zee gevist, tegenover zo’n 15 per maand over heel vorig jaar. Maar die cijfers zijn vertekend door de zomer. Verreweg de meeste hulpacties vinden plaats in de zomer, blijkt uit navraag bij de reddingsbrigade. „Jongens en meisjes die in de winter gaan kiten, zijn vaak goed geoefend. Die weten wat ze doen”, zegt een woordvoerder van de reddingsbrigade. „In de zomer staan veel ongeoefende mensen op een kiteboard. Daar hebben we meer werk aan.” Zo bezien valt het aantal van 120 reddingsacties erg mee: omdat de zomer bijna voorbij is, zal het uiteindelijke aantal hulpacties vermoedelijk niet veel hoger uitkomen dan in voorgaande jaren.

Ware het niet dat de tweede week van augustus nog niet was meegerekend in de cijfers van RTL. En laat dat nou net een „hele drukke week” zijn geweest voor de reddingsbrigade. Er werden maar liefst 70 kitesurfers gered. Een „explosieve toename”, aldus de reddingsbrigade, met als gevolg dat het totale aantal kitesurf-ongelukken dit jaar tot nu toe uitkomt op 190. Hiermee wordt het recordaantal reddingsacties van vorig jaar overschreden.

Conclusie

RTL Nieuws stelde 9 augustus dat de reddingsbrigade steeds vaker moet uitrukken om kitesurfers te redden. Op basis van de cijfers die toen beschikbaar waren, blijkt dat dat wel meevalt. Maar in de week erna werden zó veel kitesurfers uit het water gevist, dat de bewering van RTL Nieuws tóch ging kloppen. Het is waar dat kitesurfers steeds vaker in de problemen komen.