Kameroen sluit grens met Nigeria uit angst voor ebola-verspreiding

Een verpleegster in Liberia die een ebola-patiënt heeft behandeld.
Een verpleegster in Liberia die een ebola-patiënt heeft behandeld. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Kameroen sluit alle grensovergangen die met Nigeria gedeeld worden om de verspreiding van ebola tegen te gaan. In dat land overleden tot nu toe vier mensen aan het virus.

Er zijn vier landen waar ebola sinds maart dit jaar slachtoffers heeft gemaakt. De drie meest getroffen landen liggen in het westen van Afrika naast elkaar: Liberia, Guinee en Sierra Leone. Daar vielen per land al honderden doden door het virus. Eind juli overleed voor het eerst sinds deze uitbraak iemand in Nigeria aan het virus. In totaal zijn er ruim 1.200 mensen aan overleden.

De regering van Kameroen besloot tot het sluiten van de grenzen om zijn bevolking te beschermen, “omdat het veel beter is om ebola te voorkomen dan te genezen”, zei Tchiroma Bakary, minister van Communicatie en woordvoerder van de regering, tegen persbureau Reuters. Eerder sloten Sierra Leone en Liberië al de eigen grenzen.

Geruchten over besmette vrouw in Berlijn

Vanmiddag kwam naar buiten dat er mogelijk een vrouw in Berlijn geïnfecteerd is met het virus omdat zij symptomen vertoonde, maar niet veel later zei het ziekenhuis dat dat “onwaarschijnlijk” is en dat een maag-darm-infectie meer voor de hand ligt.

Ebola begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree, overgeven en bloedingen. Het virus heeft een incubatietijd van 2 tot 21 dagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn patiënten pas besmettelijk als ze symptomen vertonen. Van de mensen die geïnfecteerd worden, overleed bij vorige uitbraken 60 tot 90 procent.

Dit is de grootste uitbraak van ebola ooit. Het virus werd in 1976 ontdekt; dat jaar vielen er 431 doden. Bij uitbraken in 1995, 2000 en 2007 vielen steeds ruim 200 doden. Voor de ziekte is nog altijd geen remedie.

The New York Times publiceerde onlangs dit goede overzicht met ‘alles wat je moet weten over de ebola-uitbraak’.