Nieuwe luchtaanvallen Verenigde Staten in Irak

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren in een verklaring gezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn om een regionale anti-terreurstrategie in en rond Irak te steunen, mits het land een stabiele regering heeft. Obama bevestigde dat het Koerdische leger de Mosul-dam terugveroverd heeft op de strijders van Islamitische Staat (IS). De Verenigde Staten hebben gisteren opnieuw diverse luchtaanvallen met gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en onbemande vliegtuigen uitgevoerd in het noorden van Irak. Een breuk van de dam in Mosul zou de levens van grote aantallen burgers in gevaar kunnen brengen, zo liet het Witte Huis eerder weten. Ook zou dit de Iraakse overheid kunnen beletten cruciale diensten aan de bevolking te leveren, zoals water voor bevloeiing van landbouwgronden en elektriciteit. In het weekend voerden de VS ook al luchtaanvallen uit.

    • Ap