Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

IS onthoofdt ontvoerde journalist in ‘boodschap aan Amerika’

Een screenshot uit de video.
Een screenshot uit de video.

IS heeft vanavond een video naar buiten gebracht waarin de Amerikaanse journalist James Foley, die in november 2012 ontvoerd werd, onthoofd wordt. Het filmpje is getiteld “Message to America”.

Foley, die voor de GlobalPost werkte en fotograaf was voor persbureau AFP, verdween op 22 november 2012 in de buurt van Taftanaz, Syrië. Hij werd door gewapende mannen meegenomen toen hij richting de Turkse grens reisde. Enkele maanden daarna zeiden zijn werkgever en familie te vermoeden dat hij door een aan de Syrische president Assad gelieerde groep werd vastgehouden.

Midden-Oosten-journalist Harald Doornbos:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Het is idd waar. Youtube clip bevestigt dat de eerder in Syrie gekidnapte journalist James Foley is onhoofd door #IS/#ISIS.

Volgens de video is de moord ‘een boodschap aan Amerika’, over de luchtaanvallen die op stellingen van IS in het noorden van Irak worden uitgevoerd.

Update 20/08 6.43 uur: Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben de dood van de Amerikaanse journalist James Foley bevestigd tegenover persbureau AP. De onthoofdingsvideo van IS blijkt echt. Twee anderen, die anoniem willen blijven, bevestigen dat het slachtoffer inderdaad Foley is.