Irakese leger zet aanval in op strijders IS in Tikrit

Voertuigen van het Iraakse leger in de provincie Anbar, die voor een deel in handen is van jihadisten van de Islamitische Staat (IS).
Voertuigen van het Iraakse leger in de provincie Anbar, die voor een deel in handen is van jihadisten van de Islamitische Staat (IS). Foto AFP / Azhar Shallal

Het Iraakse leger is vanochtend een offensief begonnen om jihadisten van de Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit de strategisch belangrijke oliestad Tikrit. De aanval op Tikrit lijkt te passen in een patroon waarbij strijders van IS onder druk van de Amerikaanse militaire inmenging in Irak in het defensief worden gedrongen.

President Obama bevestigde gisteravond dat Koerdische strijders en het Iraakse leger dankzij de Amerikaanse luchtsteun de belangrijke Mosuldam hebben veroverd op IS-strijders. De stuwdam in de Tigris is de grootste in het land en zowel militair strategisch als voor het leven van miljoenen Irakezen van cruciaal belang. Alleen al 1,7 miljoen burgers zijn direct ervan afhankelijk voor hun water en elektriciteit.

Nu de Mosuldam is heroverd, willen het Irakese leger en de Koerdische militanten ook belangrijke steden in de buurt heroveren, zoals Mosul zelf en Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein die twee maanden geleden in handen viel van IS. Het Iraakse leger zette vanochtend, met steun van shi’itische milities, de aanval in op Tikrit, een belangrijk bolwerk van de sunnitische minderheid in Irak. Persbureau AP meldde vanmiddag op basis van inwoners van de stad dat het leger stellingen van de jihadisten in en buiten de stad onder vuur nam met artillerie. Over het aantal slachtoffers kon nog niets gezegd worden.

Dat de poging om Tikrit te heroveren niet makkelijk is, bleek toen Iraakse functionarissen vanmiddag aan persbureau Reuters meldden dat het Iraakse leger het offensief tijdelijk had opgeschort vanwege de felle tegenstand die de strijders van IS boden. Iraakse soldaten zouden onder het vuur van mortieren en machinegeweren zijn gekomen.

De Islamitische Staat dreigde gisteren in reactie op de Amerikaanse acties met aanvallen op Amerikanen. “We zullen jullie verdrinken in bloed”, aldus de boodschap die te horen was in een videoboodschap.

Grote hoeveelheid hulpgoederen naar noord-Irak

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kondigde vandaag aan een grote operatie te beginnen om hulpgoederen te brengen naar de half miljoen vluchtelingen in het noorden van Irak. De hulpgoederen, voornamelijk tenten en voedsel, zullen vanaf morgen met een luchtbrug naar Erbil worden gevlogen. Een woordvoerder van de UNHCR noemt de operatie “een van de grootste hulpoperaties in tijden”.