Handelen in hoop - dat lukt minder vaak

Foto iStock

Ruim 2.000 euro kost het, medische geruststelling kopen. Bij het Nederlandse Cryo-Save kunnen ouders stamcellen van hun pasgeborenen opslaan. De stamcelbank vriest de cellen in, de ouders hopen dat de cellen het kind later in het leven kunnen genezen van bepaalde ziektes.

Het gaat niet goed met het beursgenoteerde bedrijf, dat vandaag de resultaten van het afgelopen half jaar presenteert. Vier vragen over Cryo-Save en de commerciële stamcelmarkt.

1. Stamcellen opslaan?

Dat kan dus. Stamcellen zouden vlak na de geboorte het gezondst zijn, en dus slaat Cryo-Save cellen afkomstig uit het bloed van de navelstreng van de baby op. In Nederland mogen alleen door de overheid erkende organisaties stamcellen opslaan. Dat zijn vooral ziekenhuizen, maar ook het commerciële Cryo-Save heeft een vergunning.

Het invriezen en opslaan kost ouders 2.395 euro. (Tweelingen krijgen korting.) Inbegrepen bij de prijs zijn transport en vijfentwintig jaar opslag. Na 25 jaar moeten de ouders en het kind bepalen of ze de cellen langer willen bewaren. Dat kost nog eens vijftig euro per jaar.

Op de website van het bedrijf - lichtroze achtergrond, foto’s van lachende baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en stelletjes - delen enthousiaste klanten hun ervaringen. Zoals Arno Coenders en Kirsten Coenders-Straasheijm uit Nederland:

“Wij geloven in stamcelopslag, want wij zien het als een medische verzekering voor ons kind.”

2. Cryo-Save. Wat is dat voor bedrijf?

In 2000 werd het van oorsprong Belgische bedrijf opgericht, nu houdt het hoofdkantoor in Zutphen. Naar eigen zeggen bewaart het bedrijf ruim 250.000 stamcellen, is het actief in zeventig landen en heeft het laboratoria in België, Duitsland, Dubai, India en Zuid-Afrika. Daar worden de stamcellen ingevroren. Cryo-Save heeft circa 150 werknemers in dienst.

3. Verkoopt het bedrijf nog veel stamcelopslag?

Nee, niet ten opzichte van eerdere jaren. In 2011 en 2012 sloeg het respectievelijk 40 en 35 duizend nieuwe staaltjes op. Vorig jaar waren dat er nog maar 28.900, blijkt uit de jaarverslagen. Steeds minder ouders kopen opslagruimte, mede vanwege de crisis. Dat is terug te zien in de omzet:

Cryo-Save’s main markets remained depressed during 2013. This significantly stalled new client acquisitions. As a result, revenue dropped by €6.3 million.

En er zijn meer slechte cijfers. Al twee jaar op rij maakt de stamcelbank verlies. Ook het aantal werknemers nam af: eind 2012 had het bedrijf nog 259 mensen in dienst, eind vorig jaar waren dat er 149.

De koers gaat óók al enkele jaren in een dalende lijn:

4. Hoe moet het nu verder?

Het bedrijf heeft een nieuwe topman, en een nieuwe naam. Dat is het gevolg van een overnamestrijd die de afgelopen tijd speelde. Frédéric Amar, van de Zwitserse en concurrerende stamcelbank Salveo Holding, werd daarmee de nieuwe bestuurder. Hij veranderde de naam in Esperite, en zei vervolgens:

This is not enough, it isn’t a DNA change, the company remains the same
WITHOUT ANY SEX APPEAL
We want more …

Amar voegde daarom ook verschillende bedrijfstakken samen. Cryo-Save is één van die takken, maar er komt bijvoorbeeld ook een onderzoeksafdeling. Meer doen dan het opslaan van stamcellen alleen moet er voor zorgen dat het bedrijf toekomstbestendig is.

    • Annemarie Sterk