Gevluchte ebolapatiënten Liberia weer terecht - dodental naar 1.229

De zeventien ebolapatiënten die gisteren op de vlucht sloegen voor een plunderende menigte in Monrovia, zijn weer terecht. Volgens de Liberiaanse minister van Informatie worden ze naar een andere kliniek overgebracht. Inmiddels zijn er meer dan 1.229 mensen overleden aan het virus.

Een man loopt langs het schoolgebouw waar eerder nog ebolapatiënten werden behandeld.
Een man loopt langs het schoolgebouw waar eerder nog ebolapatiënten werden behandeld. Foto ANP/EPA/Ahmed Jallanzo

De zeventien ebolapatiënten die gisteren op de vlucht sloegen voor een plunderende menigte in Monrovia zijn weer terecht. Volgens de Liberiaanse minister van Informatie worden ze naar een andere kliniek overgebracht. Inmiddels zijn er meer dan 1.229 mensen overleden aan het virus.

Daarnaast zijn er 2.240 mensen besmet met ebola. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanochtend. Het gaat om het totaal aantal doden in vier landen in West-Afrika: Liberia, Sierra Leone, Guinee en nu ook Nigeria. De organisatie heeft verder aangekondigd dat het samen met het Wereldvoedselprogramma van de VN 1 miljoen mensen gaat bevoorraden in gebieden die onder quarantaine staan.

Opmerkelijk herstel artsen

De zeventien patiënten in de Liberiaanse hoofdstad moesten gisteren vluchten voor een plunderende menigte. De bewoners van sloppenwijk West Point - waar de kliniek ligt - bestormden het gebouw en namen matrassen en medicijnen mee.

De buurtbewoners waren kwaad dat patiënten uit andere delen van de stad naar hun wijk zijn overgebracht. Gevreesd wordt dat het virus in de wijk is verspreid omdat er goederen waar bloed en speeksel van patiënten op zitten, zijn gestolen.

Drie artsen die nu worden behandeld met het experimentele medicijn ZMapp tonen ‘opmerkelijke tekenen van herstel’ aldus de Liberiaanse minister van Informatie tegenover Reuters.