Gerechtshof: SMS Parking moet klantgegevens delen met fiscus

Foto ANP/Koen Suyk

Het parkeerbedrijf SMS Parking, dat klanten met hun telefoon parkeergeld laat betalen, moet gegevens van klanten delen met de Belastingdienst. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat vanmiddag bepaald.

Eind vorig jaar bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de Belastingdienst de privacy van gebruikers zou schenden als de gegevens gedeeld zouden worden. Het hof in Den Bosch erkent vandaag dat het overdragen van de gegevens in strijd is met de privacy, maar het algemeen belang weegt in deze zaak zwaarder.

Het bedrijf SMS Parking is door de Belastingdienst voor de rechter gedaagd omdat het weigerde parkeergegevens over te dragen. De fiscus wil van alle klanten van het bedrijf weten waar ze in 2012 parkeerden. Op die manier wil het controleren of leaserijders niet méér privékilometers maakten dan ze via hun rittenadministratie opgaven.

‘Fiscus is altijd op zoek naar methode opsporing belastingontduiking’

Een woordvoerder van de Belastingdienst meldde vorig jaar dat de fiscus altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om belastingontduiking op te sporen. De digitalisering van de parkeerbetalingen zorgt voor een extra bron van informatie.

Vorig jaar bleek de Belastingdienst al parkeergegevens over 2012 te hebben opgevraagd bij het Servicehuis Parkeren (SHPV). Daar komen gegevens terecht van parkeerders die bij een parkeerautomaat hun kenteken intoetsen. Ook parkeergegevens van automobilisten die via hun telefoon betaalden in gemeenten die bij het SHPV zijn aangesloten kwamen zo in handen van de fiscus. Bij mobiele providers als SMS Parking vraagt de Belastingdienst eveneens informatie op om zo leaserijders in het vizier te krijgen die parkeerden in gemeenten die niet bij het SHPV zijn aangesloten.

Parkmobile en SMS Parking lieten vorig jaar weten te onderzoeken of ze gegevens korter kunnen bewaren, zodat de fiscus er niet meer bij kan. Het SHPV bewaart kentekens en transactiegegevens van parkeerders voortaan maximaal 13 weken om te voorkomen dat de Belastingdienst ze nogmaals over een heel jaar kan opeisen. Volgens het SHPV zijn de gegevens nu ‘veilig’.