Fris in de collegebanken met je nieuwste laptop

Wat krijg je als je een laptop kruist met een tablet-pc? Een notebook die je in tweeën kunt breken. nrc.next bespreekt de beste nieuwe laptops voor Windows

fotobewerking fotodienst nrc

‘Back to school’ zie je in bijna elke computerwinkel staan. De start van het nieuwe schoolseizoen is een reden om uit te kijken naar een nieuwe laptop. Wat is er te koop aan notebooks die op Windows draaien in een tijd dat de tablet-pc lijkt te domineren? Samen met testlab Hardware.Info testte nrc.next een stapel laptops.

Wat valt op aan deze stapel? Het aanraakscherm. In het tijdperk van Windows 8.1 valt daar niet meer aan te ontkomen. Microsofts besturingssysteem heeft twee gezichten: het traditionele bureaublad en een startscherm vol kleurige apps. Het startscherm is handig om met je vingers te bedienen, maar wil je productief zijn – teksten rammen, foto’s bewerken en vaak wisselen tussen programma’s – dan is de bureaubladweergave de handigste optie. Microsoft heeft ook nog een Windows RT-variant die alleen maar het startscherm toont en Office draait, maar dat lijkt een doodlopende weg.

De opkomst van betaalbare tablet-pc’s heeft de computerwereld op z’n kop gezet: prijzen dalen, winsten slinken. Sony (van de Vaio-notebooks) trekt zich terug uit de laptopverkoop, Samsung lijkt hetzelfde van plan met zijn Windows-machines. Maar het computeraanbod is dankzij de tablets met hun aanraakschermen wel gevarieerder dan ooit. Dat komt ook door de nieuwe hybride formaten: laptops die je kunt opvouwen, splijten of dubbelklappen, tablet-pc’s die zich kunnen ontpoppen tot een volwaardige computer.

Niet elke constructie is even gelukkig. Bij de testwinnaar in de goedkope categorie, de Medion Akoya, zie je het scherm licht heen en weer wiebelen als je tikt. Bij andere computers is het absoluut niet eenvoudig om het scherm los te halen van het toetsenbord en zul je dat in de praktijk amper doen. Hoe hybride ook, de meeste laptops zullen uiteindelijk meestal als laptop gebruikt worden.

Wat is snel?

Nu de test. Voor de test kijken we naar gebruiksduur (hoe lang doe je op een volle accu?), snelheid, kwaliteit van het scherm en bouwkwaliteit en afwerking. Als het gaat om snelheid kun je niet blind vertrouwen op de kloksnelheid van de processor (het aantal gigaherz). Vrijwel elke laptop draait op Intel-processors, die in een grote variëteit te koop zijn. Heb je geen ambitie om alles van Atom/Celeron/Pentium/Baytrail/dual- of quadcore te leren, volg dan het simpelste advies op: kies een Core i3 of liever een Core i5-processor. Als je het onderste uit de kan wil halen: een Core i7.

Tijdens de test blijkt dat laptops met tragere processors nog heel vlot aanvoelen als ze een solid state drive (SSD) hebben: opslag op flashgeheugen in plaats van een harde schijf met draaiende onderdelen. Zelfs in het goedkope segment werken machines met eMMC geheugen (hetzelfde type als je in tablets vindt) nog snel in vergelijking met laptops met een ‘ouderwetse’ harde schijf. Veel computerfabrikanten gebruiken een SSHD: een harddisk met extra gigabytes flashgeheugen. Een goed compromis om snelheid en betaalbare opslagruimte te combineren.

De kwaliteit van de schermen loopt sterk uiteen. Sommige laptops hebben een full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) maar er zijn er nog veel die het met minder pixels doen. Over het algemeen leveren zogeheten IPS-schermen de beste kwaliteit. Ze hebben minder last van verkleuring als je het scherm iets kantelt (de verticale kijkhoek). Dat is iets wat je in de winkel even moet uitproberen.

En wat gaat dat kosten?

Voor de test onderscheiden we drie prijscategorieën: onder de 500 euro, 500 tot 1.000 euro en boven de 1.000 euro. In de eerste categorie wint de Medion Akoya P2211T, mede dankzij de extra lange gebruiksduur en de extra harde schijf. In de middencategorie kiezen we twee winnaars: 13,3 inch en 15,6 inch (maatje ‘desktopvervanger’). In dit grote formaat – 15,6 inch – komt de HP Pavilion 15-p035nd als winnaar uit de bus dankzij een beter beeldscherm en een grotere SSHD. Bij de 13,3 inch tot 1.000 euro wint de Lenovo Yoga 2 13, dankzij het full hd-scherm en de snelle i5-processor. In het segment boven de 1.000 euro wint de Toshiba Satellite Z30T-A-111.

Moet dat nou, al die ingewikkelde modelnamen? Helaas wel. Er wordt onder de motorkap gevarieerd in laptoponderdelen en dat heeft invloed op prestaties. De testers van Hardware.Info: „Je staat er versteld van hoe onlogisch de systemen soms in elkaar geschroefd worden.”