Fans in Nou Camp bejubelen Suárez bij debuut

Geschorste miljoenenaankoop speelt ondanks WK-straf toch al in het shirt van Barcelona.

Foto AFP

Na bijna twee maanden stond hij weer op een voetbalveld. En dat was toch nog eerder dan gepland, want eigenlijk zou Luis Suárez voor vier maanden van alle voetbalactiviteiten worden uitgesloten nadat hij op het WK een tegenstander had gebeten. Het internationaal sporttribunaal CAS verlichtte vorige week echter zijn straf en oordeelde dat hij wel weer mag trainen en oefenwedstrijden mag spelen. En daar maakte Suárez direct gebruik van. Nadat hij vorige week al voor het eerst had meegetraind, volgde gisteravond zijn eerste minuten in actie voor Barcelona. Tijdens de wedstrijd om de Joan Gamper Trofee tegen het Mexicaanse León mocht hij een kwartier voor tijd invallen.

Barcelona won de traditionele seizoensopening voor eigen publiek met 6-0, door goals van Messi, Neymar (2), Munir (2) en Sandro. Suárez wist niet te scoren, maar de Uruguayaan kon op veel applaus rekenen van de fans in Camp Nou, dat voor ongeveer de helft gevuld was. Voor Messi en Neymar was het ook hun eerste duel sinds het WK. Vooral de aanwezigheid van Neymar was bijzonder, nadat de hij op het WK zijn ruggenwervel had beschadigd. Het herstel van de Braziliaan verliep sindsdien voorspoedig.

Maar de wedstrijd van gisteravond stond vooral in het teken van van Suárez, die bij Barcelona met rugnummer 9 zal gaan spelen. Na afloop liet hij op twitter weten erg blij te zijn met zijn debuut voor zijn nieuwe club: „Vandaag was een gedenkwaardige dag. Ik wil iedereen danken voor hun steun!”

De entree van Suárez was sowieso opmerkelijk, want eigenlijk had Barcelona deze zomer helemaal geen nieuwe spelers mogen kopen. De club was in het voorjaar door de FIFA bestraft nadat het regels bij het aantrekken van minderjarige buitenlandse spelers zou hebben overtreden. Daarvoor mocht de club tijdens twee transferperiodes geen spelers aantrekken, maar door de complexiteit van de zaak werd de straf opgeschort. Barcelona sloeg vervolgens snel toe in de zomer, door voor in totaal ongeveer 150 miljoen euro snel de nieuwe spelers Jérémy Mathieu, Marc-André ter Stegen, Ivan Rakitic, Thomas Vermaelen, Claudio Bravo en Suárez aan te trekken.

De fans in Barcelona zullen er niet om malen. Zij kunnen morgen opnieuw naar het stadion, als Suárez officieel zal worden voorgesteld aan pers en publiek. De Uruguayaan liet eerder al weten hoe belangrijk het voor hem is dat hij ondanks zijn schorsing nu helemaal deel mag uitmaken van zijn nieuwe club. „Ik ben erg blij dat ik me weer voetballer kan voelen, en dat ik me bij mijn teamgenoten kan voegen. Ik kon niet wachten om te beginnen.”