Facebook Messenger: vreselijk en onmisbaar

De prijs voor de meest opdringerige app van dit moment gaat naar Facebook Messenger.

Begin deze maand werd de app gelanceerd. Onnodig, zou je zeggen: direct berichten uitwisselen met je Facebookcontacten via de smartphone kon al prima met de gewone app van Facebook. Maar het sociale netwerk wil – met onder meer WhatsApp en Telegram als concurrenten – de meest populaire chatapp van dit moment worden. En dus, zo redeneert Facebook, moest er een aparte app komen.

Populair is het niet: Messenger is zowat de slechtst beoordeelde app van de App Store. ‘How to avoid Facebook Messenger’ levert op Google dertig miljoen hits op.

Daar komt bij dat Messenger direct na lancering al negatief in de publiciteit kwam vanwege de privacyvoorwaarden in de Android-versie. Zo geeft de gebruiker toestemming om ‘telefoonnummers te bellen zonder jouw interventie’. Ook krijgt Facebook toestemming om ‘op elk moment zonder toestemming’ foto’s en video’s te maken met je smartphone-camera. Absurd ingrijpend, volgens privacyvoorvechters. Dit leidt tot maximaal gebruiksgemak, belooft Facebook.

De irritatie is begrijpelijk, zo blijkt. De gewone Facebook-app toont een opdringerige ‘1’ boven het bericht-icoontje. Daarop klikken verwijst direct door naar de Messenger-app. Heb je die niet geïnstalleerd, blijft de ‘1’ staan. Pech gehad. App installeren dus, anders kun je niet lezen wie je een bericht gestuurd heeft.

Messenger vraagt onophoudelijk toegang tot microfoon, telefoonboek, camera, noem maar op – dat wekt irritatie op. Wil je liever niet dat chatberichten direct op het scherm van je smartphone springen: prima, maar Facebook blijft er net zo lang om vragen tot je uit wanhoop maar op ‘ja’ klikt.

Je wist Facebook Messenger, keer op keer, om het weer te installeren. Je wil toch weten wie er achter dat bericht zit dat je niet mag zien. Facebook heeft het alweer voor elkaar: je vindt het vreselijk, maar hoe kan je zonder?