Staakt-het-vuren voorbij na nieuwe raketaanvallen uit Gaza

Het staakt-het-vuren in Gaza lijkt voorbij nadat vanuit Gaza vanmiddag drie raketten werden afgevuurd op het zuiden van Israël. Bij de inslagen zijn geen slachtoffers gevallen. De Israëlische premier Netanyahu gaf het leger snel na de Palestijnse aanvallen opdracht de bombardementen op Gaza te hervatten.

Palestijnen gisteren in een door Israëlische luchtaanvallen beschadigd huis in Beit Hanoun in het noorden van Gaza.
Palestijnen gisteren in een door Israëlische luchtaanvallen beschadigd huis in Beit Hanoun in het noorden van Gaza. Foto AFP / Thomas Coex

Het staakt-het-vuren in Gaza is voorbij nadat vanmiddag drie raketten werden afgevuurd op het zuiden van Israël. Bij de inslagen zijn geen slachtoffers gevallen. De Israëlische premier Netanyahu gaf het leger snel na de Palestijnse aanvallen opdracht de bombardementen op Gaza te hervatten.

Israël stelde dat de raketinslagen bij de zuid-Israëlische stad Beer Sheva het bewijs zijn dat “terroristen” het staakt-het-vuren, dat sinds 11 augustus van kracht was, hebben geschonden. Het tijdelijke bestand zou nog tot elf uur vanavond duren en er was nog altijd hoop dat Israël en Hamas tot een permanent bestand konden komen. De raketaanvallen van vanmiddag maakten aan die hoop een einde: Netanyahu gaf de Israëlische delegatie die voor de onderhandelingen in Kairo was de opdracht terug te keren naar Israël.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF BREAKING: Moments ago, 3 rockets fired from Gaza hit Be’er Sheva and Netivot. Terrorists have violated the ceasefire.

Israëlische leger reageert met bombardementen

Netanyahu gaf het leger na de Palestijnse raketaanvallen meteen de opdracht “terreurdoelen” in Gaza te bestoken. Rond half vier maakten journalisten ter plaatse melding van de eerste Israëlische bombardementen in het noorden van Gaza. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei tegen Haaretz dat het leger met de aanvallen zal doorgaan “tot veiligheid voor de staat Israël is hersteld”.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF In response to today’s rocket fire, we have begun striking terror targets in the Gaza Strip.

Wie de raketaanvallen van vanmiddag uitvoerde is niet duidelijk. Het komt geregeld voor dat andere Palestijnse groepen dan Hamas aanvallen uitvoeren. Een woordvoerder van Hamas zei volgens Haaretz dat “Israëls getreuzel bewijst dat het geen overeenkomst wil bereiken”. Hij voegde toe dat de Palestijnen “klaar zijn voor elk scenario”.

Onderhandelingen in Kairo verliepen zeer moeizaam

In Kairo spraken Israël en de verschillende Palestijnse groeperingen gisteravond af dat het tijdelijke staakt-het-vuren in ieder geval tot vanavond laat zou worden verlengd. De Israëliërs en Palestijnen proberen het in de Egyptische hoofdstad al dagenlang eens te worden over een permanent bestand dat de oorlog in Gaza moet beëindigen. De onderhandelingen lopen echter bijzonder stroef omdat de wensen van beide partijen ver uit elkaar liggen.

Israël eist dat de Gazastrook volledig gedemilitariseerd wordt, wat betekent dat Hamas al zijn wapens zou moeten inleveren. Zo hopen de Israëli’s dat er een einde komt aan de raketaanvallen van de Palestijnen en de infiltraties via tunnels in het zuiden van Israël. Hamas eist op zijn beurt dat de Israëlische blokkade van Gaza volledig wordt opgeheven en dat een groot aantal Palestijnse gevangenen wordt vrijgelaten.

Nieuwste Gazaoorlog begon begin juli

De nieuwste ronde van vijandigheden tussen Israël en Hamas escaleerde toen het Israëlische leger op 8 juli een nieuwe grote operatie in Gaza begon in reactie op de snelle toename van het aantal raketaanvallen op zuid-Israël in de dagen daarvoor. Israël begon een luchtoffensief, dat ruim een week later werd uitgebreid met een grondoffensief. Als gevolg van de Israëlische operatie kwamen minstens 2000 Palestijnen om het leven, van wie het merendeel burgers. Aan Israëlische zijde verloren meer dan 50 soldaten en drie burgers het leven.