Die Atombombe im Vorgarten

Arte, 21.55-22.45u.

Op 11 maart 1958 is Walter Gregg rustig aan het werk in zijn garage. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Plotseling hoort hij een oorverdovende klap. Hij rent naar buiten en ziet een krater van twaalf meter breed in zijn voortuin. In de krater ligt een atoombom. De bom was per ongeluk uit een vliegtuig van het Amerikaanse leger gedropt; de piloot was op de hendel gevallen. Gelukkig stond de bom niet op scherp en raakte niemand gewond.

Het bizarre verhaal van Gregg staat symbool voor de manier waarop men tijdens de Koude Oorlog omging met nucleaire technologie. Er leken geen grenzen te bestaan. Wetenschappers in de Verenigde Staten waren zelfs bezig met plannen om waterstofbommen te gebruiken voor het graven van een tweede Panamakanaal. De Sovjets dachten ondertussen aan de aanleg van recreatiegebieden met behulp van kernexplosies.

De film The Conqueror met John Wayne werd opgenomen in een radioactief besmette canyon. Jaren later stierf een groot deel van de filmcrew aan de gevolgen van kanker. Naast interviews met direct betrokkenen is er veel archiefmateriaal uit de VS en Rusland te zien. Deze bijzondere beelden werden lange tijd geheim gehouden.