Demoverbod in Schilderswijk? Dan Transvaal

Omdat er voorlopig niet meer gedemonstreerd wordt in de Schilderswijk, wil Pro Patria uitwijken naar Transvaal.

Pro Patria, de gelegenheidsbeweging tegen de terroristische groepering Islamitische Staat (IS), wil volgende maand een demonstratie houden in de wijk Transvaal, direct naast de Schilderswijk waar eerder problemen waren. „Op deze wijk rust geen veto van de burgemeester en dit is één van de twee wijken waar de ISIS-aanhang sterk aanwezig is”, zo laat de organisatie Pro Patria (‘Voor het vaderland’) op Facebook weten. Voor de organisatie is dit „een acceptabel alternatief”.

Zeven verschillende organisaties willen volgende maand demonstreren in Den Haag, het liefst in de Schilderswijk. Maar dat ziet de gemeente na alle ongeregeldheden van de laatste tijd niet zitten; ze zal daarom elke aanvraag om te demonsteren goed bekijken en een afweging maken.

Volgens hoogleraar strafrecht Paul Bovend’Eert van de Radboud Universiteit Nijmegen moet dat ook. Want een algeheel demonstratieverbod uitgeven voor een wijk is in strijd met artikel 5 uit de grondwet. Daarin staat dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Bovendien moet een burgemeester per aanmelding beoordelen of de regels zijn nageleefd en of er gevaar dreigt voor onder meer verkeer en gezondheid.

Bij een demonstratie van Pro Patria ruim een week geleden ontstonden rellen in de Schilderswijk. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Een paar dagen later kondigde burgemeester Van Aartsen aan dat in de wijk voorlopig geen enkele demonstratie zou plaatsvinden.

Of de burgemeester de actievoerders toelaat in de wijk Transvaal, is nog onduidelijk. „Wij doen wat we altijd doen”, reageert de woordvoerder van Van Aartsen. „We zoeken contact met de organisatie om te kijken wat ze willen. Op basis daarvan wordt bepaald wat er kan en wat er mag.” In het driehoeksoverleg met politie en het OM maakt Van Aartsen vervolgens een afweging welke maatregelen nodig zijn om de openbare orde, verkeersveiligheid en publieke gezondheid te waarborgen, aldus de woordvoerder.

Pro Patria zei gisteren op zijn Facebookpagina dat „al zo’n 1.000 mensen” hebben toegezegd deel te nemen aan de mars op 20 september. „Pure glazenbolkijkerij”, reageert de woordvoerder van Van Aartsen. „Elke schatting is een schatting. Soms weet je het een uur vantevoren nog niet.”

Zeven verschillende groeperingen zijn van plan op 20 september in Den Haag te demonstreren. Al deze betogingen zijn aangemeld bij de gemeente. De Muslim Defence League (MDL) Holland verzamelt op het Malieveld. De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) heeft aangekondigd het demonstratieverbod voor te leggen aan de rechter.

Vanmiddag is een pro-Gazademonstratie aangekondigd voor de deur van het ministerie van Defensie. De betogers zeggen het gebouw te willen blokkeren. De demonstratie is niet aangemeld bij de gemeente, laat de woordvoerder van Van Aartsen weten. „De politie is paraat en bereidt zich op alle scenario’s voor.”