Bloed en sperma krijgen voorrang - jammer dan, van die fraudezaken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een presentatie over fraude bij Fort Advocaten in Amsterdam

Wie: 22 advocaten onder wie Frits Kemp – advocaat en curator

Het is een hobby, zei hij bij aanvang: zijn activiteiten voor fraudebestrijdingsclub 1 Overheid. Maar de ernstige blik, de strakke handgebaren en het plotselinge stemverhef zijn niemand ontgaan. Een hobby? Alsjeblieft, zeg. Dit is pure passie! Hartstocht! Een levensmissie.

De collega’s van advocaat en curator Frits Kemp luisteren aandachtig naar zijn presentatie in de vergaderzaal van Fort Advocaten in Amsterdam-Zuid. Zo nu en dan een kuch, heen en weer geschuifel. Maar het is verder toch vooral muisstil.

Dertien miljard per jaar

Want niemand wist dat er in Nederland jaarlijks voor tenminste dertien miljard euro gefraudeerd wordt. En dat de pakkans voor, bijvoorbeeld, faillissement-fraudeurs slechts twee procent is. Schokkend, mompelen zijn collega’s, bizar. Kemp knikt. Vindt hij ook. De overheid is er alleen wat minder van onder de indruk. Althans, dat lijkt soms zo. Zonde.

“Weet je, als deze fraude zou worden aangepakt, konden we zo stoppen met de bezuinigingen op zorg, onderwijs, kunst en defensie.”

Kemps actiegroep bestaat uit criminologen, forensische accountants én gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond en oud-korpschef Bernard Welten. Kemp lacht.

“We zijn intussen meerdere malen op de koffie geweest bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten – die óók vindt dat er iets moet veranderen.”

Het gebeurt alleen maar niet, zucht hij.

Een spoedcursus oplichterij

Het is namelijk nog steeds wel héél makkelijk de boel te flessen – Kemps woorden. Even een spoedcursus oplichten. Kemp:

“Richt een BV op, schrijf je in bij het Handelsregister onder een vals adres, maak gebruik van alle subsidieregelingen – neem zogenaamd mensen vanuit de bijstand in dienst – en laat je bedrijf vervolgens failliet verklaren.”

Kemp schudt zijn hoofd. Hij komt het dagelijks tegen in zijn faillissementszaken, legt hij uit. “De oprichter van het bedrijf is dankzij dat valse adres onvindbaar. In het dossier lezen we de VOW-status: Vertrokken Onbekend Waarheen. Dan weet je het wel.” En een melding bij fraudemeldpunt CMI haalt niets uit. “Ze kunnen ook gewoon niet overal achteraan.” Te veel werk, te weinig tijd. Te weinig geld vooral.

“Ze krijgen ontzettend veel prioriteiten opgelegd maar moeten tegelijkertijd ook bezuinigen. Uiteindelijk is dit is niet het soort zaken waar ze extra rechercheurs opzetten.”

Begrijpt Kemp heus wel. “Bloed en sperma gaan voor, zegt de politie. Logisch. Ik heb ook liever dat ze voorrang geven aan moord- en verkrachtingszaken.” Hij kijkt de zaal rond.

“Maar de focus zou veel minder moeten liggen op het óppakken van fraudeurs. Fraude zou namelijk voorkómen kunnen worden.”

Koffie met Ivo Opstelten

Door beter op te letten bij de inschrijvingen in het Handelsregister; de adressen na te lopen, valse paspoorten te onderscheppen. Door te checken of de oprichter van deze BV niet toevallig ook staat in geschreven bij het UWV en een uitkering ontvangt. Betere communicatie tussen de verschillende overheidsorganen dus.

“Het zal je verbazen hoeveel directeuren heel toevallig óók in de bijstand zitten.”

Gegniffel.

Achterin gaat een hand omhoog. “Frits. Ben je niet een béétje een roepende in de woestijn?” Een glimlach. “Ach, Anke. Ik ben het gewend.” Een diepe zucht. “En ik ben tenminste wel mooi op de koffie geweest bij Ivo Opstelten.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken