Berging van dodelijke slachtoffers raketaanval Oost-Oekraïne gestaakt

Oekraïense soldaten maken een raket gereed tijdens gevechten met pro-Russische separatisten, nabij Loegansk in Oost-Oekraïne.
Oekraïense soldaten maken een raket gereed tijdens gevechten met pro-Russische separatisten, nabij Loegansk in Oost-Oekraïne. Foto AP/Petro Zadorozhnyy

Pogingen om meer lichamen te bergen uit een vluchtelingenkonvooi dat gisteren in het oosten van Oekraïne dodelijk werd getroffen door een raketaanval zijn gestaakt. Het geweld in de regio is weer opgelaaid, zo meldt een woordvoerder vanmiddag aan persbureau Reuters.

“Gisteravond hebben we vijftien lichamen gevonden. De zoektocht naar meer lichamen is gestaakt omdat de militaire activiteiten weer zijn hervat in het gebied.”

In Oost-Oekraïne zijn gistermiddag tientallen mensen gedood toen een colonne van vluchtelingen werd getroffen door raketvuur in de buurt van Loegansk, een stad nabij de grens met Rusland. De vicepremier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, ontkende gisteren achter de beschietingen te zitten. Volgens hem beschikken de rebellen niet eens over de militaire capaciteit om zo’n aanval uit te voeren.

“De Oekraïners hebben de weg zelf voortdurend gebombardeerd met vliegtuigen en Grad-raketten. Het lijkt erop dat ze meer burgers hebben gedood, zoals ze al maanden doen. Het is voor ons niet mogelijk om Grad-raketten af te vuren in dat gebied.”

Gevechten in centrum van Loegansk

Vanochtend zijn in het centrum van Loegansk gevechten opgelaaid tussen het Oekraïense leger en separatisten, die de stad sinds april in handen hebben. Een woordvoerder van het leger:

“Eén district van de stad is inmiddels bevrijd. Gevechten vinden momenteel plaats in het centrum.”