Autodealer Koops in financiële problemen

Voor de tweede keer dit jaar kampt een grote autodealer met betalingsproblemen. Nu is het Koops Furness dat uitstel van betaling aanvraagt.

Foto AFP

Koops Furness, één van de grootste autodealers van Nederland, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Vorig jaar maakten de zeventig vestigingen nog een omzet van 463 miljoen euro. De winst bedroeg 9.000 euro. Bij de autodealer, die voornamelijk Fiat, Alfa, Ford, Kia, Mazda en Mitsubishi verkoopt, werken 1.200 mensen.

Al enkele jaren hebben Nederlandse autodealers het moeilijk. Eerder dit jaar raakte Pouw Automotive Groep door een te ambitieuze overnamestrategie en tegenvallende autoverkopen in financiële problemen. Het bedrijf van Jan Pouw uit Deventer telde 25 vestigingen en circa 700 werknemers. Begin 2012 ging Hessing, de Utrechtse importeur van merken als Rolls-Royce, Bentley en Maserati, failliet. Het luxeautobedrijf vertilde zich aan een vastgoedproject.

De Stern Groep, een andere grote autodealer, publiceerde eerder deze week haar halfjaarcijfers. Daaruit bleek dat de winst in de eerste zes maanden van dit jaar is gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De winst bedroeg 631.000 euro, de omzet 450 miljoen euro – bijna 11 miljoen minder dan in dezelfde periode in 2013.

Koops Furness zou de afgelopen weken hebben onderhandeld met de Van Mossel Groep, die eerder dit jaar zeven van de tien failliete Peugeot-dealers van Pouw overnam.

De Nederlandse automarkt is een lastige. Volgens ING Economisch Bureau kende de markt voor nieuwe auto’s „zelden zo’n slechte start als in 2014”. Waar in de eerste vier maanden van een jaar gemiddeld zo’n 200.000 auto’s worden verkocht, bleef de teller dit jaar hangen op 136.000. Deze cijfers geven een ietwat vertekend beeld, aangezien in het laatste kwartaal van vorig jaar juist bovengemiddeld veel auto’s werden verkocht. Vanwege de aanscherping van fiscale regels en subsidies besloten consumenten nog snel in 2013 een nieuwe auto te kopen, aldus het rapport van ING.

In de eerste helft van 2014 werd bijna 6 procent minder nieuwe auto’s verkocht dan een jaar eerder, zegt brancheorganisatie Bovag. Met name particulieren kopen steeds minder auto’s. Daarnaast blijkt dat Nederlandse automobilisten minder besteden aan het onderhoud van hun auto. Vorig jaar gaven zij hieraan gemiddeld 526 euro uit; in 2012 was dat 544 euro.

Überhaupt brengen automobilisten hun voertuig minder vaak naar de garage. Volgens de Bovag komt dit doordat auto’s technisch beter zijn dan vroeger, maar ook doordat particulieren „doelbewust” de voorgeschreven onderhoudsbeurten overslaan en reparaties niet laten uitvoeren.