Zilver voor Nederlandse estafettezwemsters

Inge Dekker, Maud van der Meer, Esmee Vermeulen en Femke Heemskerk na de 4x100 meter vrije slag tijdens de halve finales op het EK Zwemmen.
Inge Dekker, Maud van der Meer, Esmee Vermeulen en Femke Heemskerk na de 4x100 meter vrije slag tijdens de halve finales op het EK Zwemmen. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse zwemsters hebben op het EK in Berlijn zilver gewonnen op de 4×100 meter vrije slag. Inge Dekker, Maud van der Meer, Esme Vermeulen en Femke Heemskerk tikten aan in 3.36,26 minuten. Denemarken had de snelste ploeg, maar werd gediskwalificeerd door een te snelle overname bij de tweede wissel. Zweden profiteerde daarvan door goud te pakken.

De eerste drie Nederlandse troeven zwommen nagenoeg dezelfde tijd, waarna Heemskerk ondanks een goede race de eindsprint van de Zweedse Sarah Sjöström verloor. Denemarken domineerde de race van begin tot eind, maar de feestvreugde verdween snel toen de diskwalificatie op het grote scherm verscheen. De tijd van Zweden (3.35,82) was een kleine halve seconde sneller dan die van Nederland.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De Nederlandse estafettevrouwen zijn dolblij met hun zilveren plak op de EK in Berlijn. http://t.co/QUXQEVUoBf http://t.co/L2MScohcNf

Het zilver van de estafettevrouwen is de eerste Nederlandse medaille van dit EK op de langebaan. Eerder was er al wel succes in het open water van onder anderen Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.

Finale vlinderslag

Inge Dekker gaat naar de finale op de 50 meter vlinderslag bij het EK. In het Velodrom in Berlijn tikte ze vandaag in haar halve finale aan na 25,84 seconden. Dat was de vierde tijd. De Zweedse Sarah Sjöström was ongenaakbaar in de halve eindstrijd. Met 24,87 dook ze als enige onder de 25 seconden.

De finale van de 50 meter vlinderslag wordt morgen afgewerkt. Het EK in Berlijn duurt nog tot en met zondag.

Bastiaan Lijesen slaagde er op de 100 meter rugslag niet in om de finale te bereiken. Met zijn tijd van 55,37 seconden was hij de langzaamste van de zestien deelnemers aan de halve finale. Ook Joeri Verlinden redde het niet. Zijn 23,79 seconden op de 50 meter vlinderslag betekende de twaalfde plaats, waar in de finale slechts plaats is voor acht zwemmers. (Novum)