Ze probeerde haar twee kinderen te vermoorden

Een moeder die bijna haar kinderen doodde, komt vrij. Haar ex-man en dochter willen een gebiedsverbod.

Mag Marloes P. na haar tbs wel of niet in Enschede komen waar haar dochter woont die ze heeft geprobeerd te vermoorden? Om die vraag draaide vanmorgen een kort geding voor de rechtbank in Assen.

Harald Bakker en zijn dochter Lisa (15) uit Enschede eisen dat P., de moeder van Lisa en ex-echtgenote van Harald, een gebiedsverbod krijgt voor de gemeente waar zij wonen totdat Lisa 18 is. Ze zijn bang dat de vrouw, zodra ze klaar is met haar tbs-behandeling, Lisa iets aandoet. Die eindigt vandaag. De vrouw woont al sinds mei 2013 niet meer in een tbs-kliniek, volgens haar advocaat, Sandy van Gorkum.

P. (43 jaar) is in augustus 2010 veroordeeld voor de poging tot moord in 2009 op haar kinderen, Lisa en Mitchell, toen 10 en 13 jaar. Ze heeft geprobeerd de twee te vergiftigen met alcohol en medicijnen en probeerde daarna zichzelf van het leven te beroven. De kinderen hebben de moordpoging ternauwernood overleefd. De vrouw kreeg drie jaar gevangenisstraf, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, en tbs met voorwaarden.

Mitchell pleegde in 2011 op 16-jarige leeftijd zelfmoord. Uit zijn afscheidsbrief zou zijn gebleken dat hij de moordpoging nooit goed heeft kunnen verwerken. Hij was gefrustreerd dat voor zijn moeder alles werd geregeld en voor de rest van het gezin niet, zo zei zijn vader in een eerder interview.

De actiegroep ‘Steun Harald en Lisa’ – met een eigen website en Facebookpagina – verzamelde 13.000 handtekeningen onder een petitie voor een stadsverbod voor de moeder. Vrienden en familie op de website: „Zodat Lisa nog een beetje van haar jeugd kan genieten.” En: „Wij hebben de plicht kinderen te beschermen. Geef ze een toekomst zonder angst.” Bij de zitting vandaag waren veel vrienden aanwezig. De handtekeningen werden onder meer verzameld tijdens een wedstrijd van Heracles in Almelo. In juni is de petitie aangeboden aan Kamerleden. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede kon niet ingaan op de zaak. Dat is pas mogelijk als de openbare orde in het geding is.

P. verzet zich tegen een gebiedsverbod voor de hele gemeente, omdat zij graag haar ouders, die in Enschede wonen, wil kunnen bezoeken. De vrouw is volgens haar advocaat bereid tot een contactverbod voor haar dochter en een gebiedsverbod rondom de woning van Harald en Lisa. Ook is ze bereid om haar bezoeken naar Enschede alleen te beperken tot de wijk waarin haar ouders wonen. De advocaat noemt de angst dat de moeder haar dochter iets zal aandoen „niet reëel. Ze ziet in dat het heel verkeerd is geweest wat ze heeft gedaan en is daarvoor behandeld.”

Speijdel stelt dat bij een contact- en een beperkt gebiedsverbod de kans groot is dat moeder en dochter elkaar toevallig tegenkomen. Volgens hem is P. weliswaar behandeld, maar verder niet meer te helpen. „Dat is iets anders dan genezen zijn.” Ze is onder meer behandeld voor een persoonlijkheidsstoornis met borderline.

Speijdel zegt dat P. weliswaar „het beste voorheeft met Lisa, maar ze voegt de daad niet bij het woord. Als je spijt hebt, ligt het in de rede dat je daarna wilt bijdragen aan het welbevinden van je dochter. Dan zeg je: ‘Ik kom niet naar Enschede.’ Maar dat doet ze niet. Dat baart ons zorgen.” Eerder verzette P. zich tegen de verlenging van haar tbs (met voorwaarden) tot de maximale duur van vier jaar. Eerder eiste de vrouw in een kort geding dat de vader zich niet meer publiekelijk over de zaak zou uitlaten.

De rechtbank doet morgen uitspraak.

    • Annette Toonen