Rusland zette accountant onder druk

Accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft in 2007 een dubieuze rol gespeeld in de Yukos-zaak. Onder grote druk van de Russische overheid trok PwC de accountantsverklaring voor de jaarrekening van het Russische olieconcern in. Dat blijkt uit een eerdere uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag van vorige maand, zo schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.

Eigenaar van Yukos Michail Chodorkovski lag in 2003 overhoop met de Russische overheid. Hij werd beschuldigd van verduistering en belastingontduiking en kreeg een lange gevangenisstraf.

Tijdens de rechtszaak speelden de verklaringen die door PwC waren ingetrokken een belangrijke rol, aldus het hof in de uitspraak.

Het hof kende eind juli een schadevergoeding toe van 37,3 miljard euro (50 miljard dollar) aan oud-eigenaren van het concern. De Russische overheid had Yukos op een „doortrapte en berekenende manier” opzettelijk laten omvallen, oordeelde het hof. PwC zegt nog altijd achter de intrekking van de jaarrekeningen te staan, omdat dat in lijn was met de regels. Accountantsverklaringen worden zelden ingetrokken, behalve als de accountant van mening is dat zij foutieve informatie van het bestuur heeft gekregen. PwC stelt in 2007 nieuwe informatie van de overheid te hebben gekregen waaruit dat zou blijken. (Novum)